В Україні відновилося будівництво житлової нерухомості (карта)

В Україні відновилося будівництво житлової нерухомості в усіх регіонах, віддалених від бойових дій.

Візіком,  maps API, карта, будівництво,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Ціни на нові метри сьогодні зросли навіть у валюті в порівнянні з довоєнним рівнем, свідчать дані дослідження сервісу ЛУН.

У Києві відновили роботу на 43 будівельних майданчиках, що складає 23% від довоєнного рівня. В області 45 житлових комплексів продовжують будівництво і це 25% від загальної кількості.

Середня ціна за квадратний метр в столиці збільшилась на 4,4% у доларах до $1410/кв. м, в області — зросла на 12,2% до $765/кв. м. «Вже є перші забудовники, що повернулися до роботи в Ірпені та Бучі» — додали у ЛУН.

Візіком,  maps API, мапа реновацій

Захід України

Внутрішня міграція вимушених переселенців у ці безпечні регіони та найбільша віддаленість від зон бойових дій сформували оптимістичне підґрунтя для відновлення ринку. Так в цих областях спостерігається найбільший відсоток продовження робіт на будівельних майданчиках. *

  • Волинська область — 92% відновили будівництво,
  • Рівненська — 92%,
  • Івано-Франківська — 89%,
  • Закарпатська — 88%,
  • Тернопільська — 85%,
  • Львівська — 81%,
  • Хмельницька — 77%,
  • Чернівецька — 62%.

Ціни у західних регіонах зросли від 6,7% у Чернівецькій області до 15,5% у Хмельницькому регіоні, що є найвищим показником по країні.

Центральні регіони

Відновлення цих регіонів напряму пов’язано з віддаленістю від фронту. Так

  • Черкаська область відновила будівництво 92% новобудов,
  • Вінницька — 85%,
  • Полтавська — 76%,
  • Дніпропетровська — 41%.

По Кіровоградській області немає інформації щодо відновлення будівництв, але є перший забудовник, що відкрив продажі на своєму об'єкті.

Ціни за метр зросли від 4% у Полтавській області до 12,4% у Вінницькій.

Південні регіони

Найпозитивніша ситуація в Одеській області, так там на сьогодні відновлено 56% будівництв. З регіонів наближених до бойових дій Одеса демонструє найбільшу стійкість і одна з перших у країні продовжила будівництво. Середня ціна метру в Одесі зросла на 2,5% від довоєнного.

Запорізький регіон відновив роботу на 2 майданчиках, що складає 11% від всіх новобудов.

Північні регіони

Області, що були у безпосередній близькості від бойових дій, або навіть взяли на себе удар війни, також демонструють відновлення будівництва.

Житомирська область — 41% новобудов поновили роботу, Чернігівська — 17%,

  • Сумська — 11%, а це перші 2 будівельні майданчики.

Стан ринку на Сході

Найскладніша ситуація на Сході, але вже перший забудовник у Харкові продовжив будівництво житлового комплексу і ще на 12 інших об'єктах забудовники відкрили можливість придбати квартиру в новобудові зараз.

Ринок новобудов важливий для спостереження, бо слугує одним з ключових індикаторів для розрахунку темпів відновлення економіки. Забудовники країни продемонстрували свої наміри продовжити будівництво, тепер крок за інвесторами… Водночас ціни на новобудови зростають по всій країні і це пов’язано зокрема зі збільшенням вартості будівельних матеріалів, — розповів Денис Суділковський, маркетинговий директор ЛУН.

Читайте також:

2022-06-02 16:05:00