Карта підвела археологів, а випадок допоміг

У польському місті Тухола група дітей виявила археологічні артефакти на дитячому майданчику.

Візіком,  maps API, Польща, археологія, карта,

Про це інформує УНН з посиланням на Archäologie in Deutschland, повідомляють Новини картографії від Візіком.

Читайте також:

Деталі

  • Було виявлено великі могили лужицької культури при розкопках в районі пісочниці.
  • Артефакти датують 4-5 періодом бронзового століття (1100 - 700 рр. до н.е.). Могили розташовувалися дуже близько до поверхні землі. При плануванні будівельного майданчика велика частина гумусу була видалена важкою технікою, що могло призвести до пошкодження артефактів.
  • Археологи з'ясували, що в безпосередній близькості знаходиться археологічний пам'ятник, внесений до державного реєстру. Однак його місце розташування зазначено на карті в масштабі 1: 25000, яка відрізняється низькою точністю. Ймовірно, виявлене поховання пов'язане з цим місцем.
  • Крім того, місцеві жителі повідомили, що кілька десятиліть тому в ході будівельних робіт неподалік були знайдені бронзові реліквії і кераміка.

Довідка

В епоху бронзового і раннього залізного століть (XII-IV століття до нашої ери) на території Центральної Європи поширилася лужицька археологічна культура. Для представників цієї культури характерні дуже великі безкурганні могильники, що досягають тисячі поховань, в яких знаходяться урни з прахом (інгумаціі практикувалася вкрай рідко).

Ліпна кераміка лужицької культури відрізняється ретельністю вичинки і багатою орнаментацією. Недавні дослідження показали, що лиття бронзи у представників лужицької культури вплинуло на похоронний обряд.

2021-07-26 12:54:51