Збройні Сили України почали активно озброюватись антидроновими рушницями

Армія окупантів доволі швидко перейняла у ЗСУ щільне застосування комерційних квадрокоптерів.

Візіком,  maps API, дрон, анитдрон,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на УНІАН.

Ці дрони, на відміну від таких БПЛА як "Орлан-10" використовуються невеликими піхотними групами для розвідки та спостереження, а також коригування вогню підтримки. Більше того, рашисти також почали використовувати невеликі дрони для скидання імпровізованих боєприпасів.

Тому питання чим знищувати такі дрони стає вкрай актуальним і все більшого поширення набирають портативні засоби радіоелектронної боротьби, або, як їх ще називають - антидронові рушниці.

Як працюють антидронові рушниці

Для того, щоб знешкодити дрон є лише два шляхи. Звісно його можливо збити пострілом, але для цього необхідно влучити у рухому повітряну ціль, висотою сантиметрів 10, на відстані у сотні метрів. Інший спосіб - заблокувати керування дроном, сигнали навігації та передачу інформації, тобто поставити на всі необхідні радіоканали потужні завади.

Останнім якраз і займаються засоби радіоелектронної боротьби. Технічно можливо створити цілу зону, в якій не буде працювати жоден дрон, як противника, так і союзника. Тому частіше використовуються засоби вузьконаправленої дії, які будуть протидіяти лише ворожим дронам та не заважати своїм, саме вони і отримали назву "антидронові рушниці".

Антидрон-портативний комплекс протидії БПЛА

І фактично "антидронові рушниці" є нічим іншим, як портативними генераторами завад, які "давлять" канал зв’язку із пультом управління та сигнали супутникової навігації. А через алгоритми, які закладають у комерційні квадрокоптери, в цій ситуації дрон просто спуститься вертикально вниз де б він не знаходився, над деревами, кущами чи водою. І у більшості випадків це призводить до його фактичної втрати.

Антидронові рушниці в ЗСУ

Через те, що армія РФ лише починає активно застосовувати комерційні дрони, антидронові рушниці мають відносно невелике розповсюдження в українському війську.

До вторгнення армії РФ такі системи здебільшого постачались невеликими партіями прикордонникам та іншим структурам МВС. Лише у березні 2021 року з’явилась інформація про передачу Литвою партії антидронових рушниць EDM4S від компанії NT-Service, які згодом були прийняті на озброєння. Ще партію, але лише з 10 одиниць, міноборони України закупила за два місяці перед атакою РФ.

Читайте також:

2022-06-20 14:28:17