Україна відновлюватиме пам'ятки культури завдяки 3D-сканерам

Україна спільно з Латвією відновлюватиме пошкоджені росіянами пам'ятки культури завдяки 3D-сканерам

Візіком,  maps API, 3D, сканування,

Про це повідомив Урядовий портал, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на espreso.tv.

За підтримки Міністерства культури Латвії та Ризького технічного університету до України завітала група фахівців на чолі з Бруно Деландесом. Разом з українськими колегами протягом тижня вони здійснили 3D-сканування двох пам’яток культурної спадщини у Чернігові, пошкоджених внаслідок російських обстрілів, а також двох пам’яток сакральної архітектури, на Львівщині та в Києві. Отримані матеріали в подальшому використовуватимуться при розробці реставраційних програм, - зауважили в Кабміні.

Заступниця очільника Мінкульту Катерина Чуєва назвала збереження культурної спадщини під час війни викликом, який потребує консолідації зусиль держави, громадянського суспільства й фахівців.

Ми дуже вдячні латвійській стороні за підтримку цього проекту з документування пошкоджень об’єктів культурної спадщини України та сподіваємося на продовження співпраці, а також дякуємо учасникам ініціативи "Штаб порятунку спадщини"за допомогу в організації візиту латвійських колег, - додала вона.

Довідково

  • Латвія має 20-річний досвід документування надзвичайних ситуацій і діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час збройних конфліктів.
  • Схожу допомогу латвійці надавали Іраку у 2005 - 2006 роках.
  • Ці технології застосовували в зонах бойових дій у Сиріїї й Іраку для документування об’єктів зі списку.

Читайте також:

2022-06-17 12:33:28