Айсберг розміром як Лондон відколовся від шельфового льодовика в Антарктиді (карта)

Від антарктичного шельфового льодовика Бранта відколовся гігантський айсберг. Його розміри порівнюють з Лондоном.

Візіком, API Visicom, Антарктида, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на life.pravda.com.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Це сталося поблизу дослідницької станції, повідомляє Британська антарктична служба.

Айсберг розміром 1550 квадратних кілометрів (площа Лондона становить 1 572 км²) відколовся від шельфового льодовика Бранта товщиною 150 метрів через десять років після того, як вчені вперше помітили масивні тріщини у шельфі.

У Британській антарктичній службі наголосили, що утворення нового айсберга не пов'язане зі зміною клімату, який прискорює втрату морського льоду в Арктиці і частинах Антарктиди. Навпаки – це прогнозований природний процес.

Він (шельф) розколовся після того, як тріщини, які розвивалися природним шляхом протягом останніх кількох років, поширилися на весь шельфовий льодовик, у результаті чого новий айсберг вирвався на свободу, – повідомили в антарктичній службі.

Директор Британської антарктичної служби професор Дам Джейн Френсіс підтвердив, що кригознавці та оперативні групи очікували відколу айсберга. Він розповів, які методи дозволяють дослідникам прогнозувати подібні події:

Вимірювання шельфового льодовика проводяться кілька разів на день за допомогою GPS-інструментів, які оточують станцію. Вони вимірюють, як шельфовий льодовик деформується та рухається, і порівнюють із супутниковими знімками ESA, NASA та німецького супутника TerraSAR-X.

Усі дані надсилаються назад у Кембридж для аналізу, тому ми знаємо, що відбувається навіть антарктичною зимою – коли на станції немає персоналу, темно протягом 24 годин і температура падає нижче -50 °C".

2023-01-25 14:54:47