3D-реконструкція Ванкувера і ліквідація наслідків стихійних лих

Компанії PS-CRIMSON та Esri Canada розробили принципи інтелектуального 3D-моделювання міських просторів. Мета — допомога у ліквідації наслідків стихійних лих.

Візіком,  maps API, 3D-реконструкція, Ванкувер

Проект PS-CRIMSON (сервіс громадської безпеки, що займається управлінням кризовими ситуаціями) це консорціум з шести партнерських організацій з Канади та Нідерландів із залученням представників наукових кіл, малих та середніх підприємств, стартапів і геопросторової галузі. Він працює в рамках ITEA (Інформаційних технологій для європейського прогресу) — міжурядової ініціативи і присвячений подоланню проблеми фрагментації інформації між міськими операторами, місцевими органами та політиками.

Загалом шість партнерів, що входять до організації сприяють цифровізації операцій та управлінню розумними містами шляхом інтеграції окремої інформації та технологій на єдиній цифровій платформі.

Однією з цілей проекту є перетворення міських центрів на стійкі до стихійних лих. Причина цього у тому, що, згідно з останніми даними вплив стихійних лих у всьому світі зростає. За даними Центру дослідження епідеміології катастроф ціна стихійних лих з середини минулого століття зросла в 10 разів.

Очевидно, що вражаюча кількість стихійних лих і зростання пов’язаних з ними ризиків вимагають передових стратегій для боротьби з ними. Платформа PS-CRIMSON продемонструвала свій потенціал у трьох випадках:

  • управління катастрофами
  • кризове управління
  • та управління громадською безпекою у Ванкувері, Стамбулі та Роттердамі, відповідно.

Зокрема, у Ванкувері точні прогнози, засновані на моделюванні факторів навколишнього середовища допомогли міській адміністрації підготуватися до землетрусів, повеней та інших загроз національній безпеці.

Географічний виклик для Ванкувера

Місто Ванкувер розташоване на західному узбережжі Канади і наражається на високий ризик землетрусів та повеней. Через цю вразливість керівництво міста намагається використовувати передові технології для боротьби з лихами задля пом’якшення ризиків та зменшення збитків під час негативних сценаріїв.

Esri Canada працювала разом з міською владою Ванкувера над розробкою планів для 3D-моделювання міста. Обгрунтований аналіз, загорнутий у обгортку з 3D-моделювання наслідків стихійного лиха допоміг міській владі підготуватися до землетрусу. Зокрема, додаток «Assessment Analyst», розроблений Esri Canada, може змоделювати вплив стихійного лиха на внутрішній каркас у пошкодженій споруді. До прикладу, він успішно змоделював потенційні наслідки землетрусу 6,9 за шкалою Ріхтера в густонаселеному центрі міста Ванкувер.

Досвід роботи міської адміністрації

Агенція Ванкувера з надзвичайних ситуацій похвалила проект PS-CRIMSON за його унікальний доробок у сфері управління надзвичайними ситуаціями. Він дозволив забезпечити розширену візуалізацію впливу потенційного землетрусу над і під поверхнею землі і дозволив керівникам аварійних служб отримати інформацію на рівні будівлі. Відтак, система виявилася корисною для управління катастрофами та реагування на них.

Використані технології: ГІС, 3D-моделювання та ІКТ

Проект пропонує інтегровану платформу 3D-моделювання, де зберігання, управління та розповсюдження інформації відбувається централізовано. Він використовує ГІС для того, щоб представити дані у реальному часі у вигляді стріму з ІКТ-серверів державних та приватних структур. Доповнена тривимірними моделями міст і і можливостями візуалізації платформа забезпечує надзвичайну обізнаність, що покращує оперативне прийняття рішень і допомагає оцінити процеси планування та впровадження.

Висновок

Програма Assessment Analyst, розроблена Esri Canada в рамках проекту PS-CRIMSON дозволила проводити інтегрований аналіз різноманітних наборів даних у міському середовищі. Вона моделює сценарії землетрусу з наступною повінню в центрі Ванкувера. Додаток допоміг Агенції з надзвичайних ситуацій Ванкувера у підготовці до інших географічних ризиків через землетруси і повені.

Джерело: Geospatial World, переклад: Новини картографії від Візіком.

Читайте також:

2022-01-04 12:40:56