Археологи створили 3D-модель поселення напівлегендарного народу

Тривимірна реконструкція Абердинського університету показала, як могутній шотландський піктський форт Бургхед міг виглядати понад 1000 років тому.

Візіком,  maps API, 3D-модель,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Новий час.

Поселення було важливим центром влади у королівстві піктів у період між 500 та 1000 роками, розповіли автори реконструкції.

Реконструкція, що фінансується організацією Historic Environment Scotland у рамках ширшого проєкту, показує величезні оборонні вали, які колись були 8 м завтовшки та висотою 6 м, а також житлові будинки усередині форту.

Археологи Абердинського університету вперше розпочали розкопки у 2015 році. Професор Гордон Ноубл, який очолює групу, сказав, що їхні відкриття, зроблені з того часу, дозволили детально реконструювати те, як могло виглядати це місце.

Масштаб будинків та будівель, які ми виявили, свідчить про те, що це було густонаселене та важливе піктське місце, — сказав він.

Від обробки металу до зброї і навіть зачіски та шпильок для одягу, з кожним новим розкопом ми дізнаємося більше про наших предків, які мешкали тут. Фундаменти величезних валів збереглися набагато краще, ніж будь-хто очікував. Чудово бачити, як результат наших розкопок, які тривали понад п’ять років, зібраний разом у цих приголомшливих реконструкціях, — зазначили археологи.

Доктор Кевін Грант, менеджер з археології Historic Environment Scotland, сказав, що форт у Бургхеді був одним із найважливіших місць у ранньосередньовічній Шотландії і був побудований так, щоб бути «дивовижним».

Він сказав: «Ці реконструкції допомагають нам уявити собі, яким було це захопливе місце у його найкращі дні. Ми також раді підтримати ці розкопки, які змінюють наше уявлення про піктську Шотландію та рятують важливі археологічні останки від втрати у хвилях».

Довідково:

  • Піктами називають стародавні племена, які населяли північну та східну частини сучасної Шотландії. У літературних джерелах вони згадуються з кінця античності до X століття.

Читайте також:

2021-11-04 10:04:28