Вінницькі історики показали план Вінниці та околиць 1802 року: порівняйте

Фахівці «Музею Вінниці» презентували унікальний документ — план Вінниці та околиць 1802 року.

Візіком, API Visicom, Вінниця, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на vn.20minut.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Що ми бачимо на мапі, яка показує Вінницю в перші роки після окупації краю Російською імперією?

За словами істориків, вперше цей унікальний план був опублікований у книзі нашого провідного наукового співробітника Арсена Зінченка «Руські парохії міста Вінниці у XVIII столітті».

На мапі бачимо Вінницю в перші роки після окупації краю Російською імперією.

Судячи з карти, найбільш забудованою тоді була східна частина сучасного середмістя. Територію сучасного Замостя позначили як передмістя Вінниці, а Старе місто – як окреме поселення в межах міських земель. Хоча згодом, на пізніших мапах, його теж називатимуть передмістям, — говорять спеціалісти.

На річці Бог (Південним Бугом вона стане пізніше) бачимо багато острівців. Один з них, в районі сучасного Староміського мосту, позначений як «Низовинний острів».

Із заходу до міста веде Літинський шлях, який на лівому березі за містом перетворюється на Немирівський. На тому ж березі, на північ (в районі сучасної вулиці Гонти) та на південь (в районі Сабарівського лісу) від міста розташовані дві корчми. Також на мапі бачимо сусідні з Вінницею села, які в наш час є частиною міста: П’ятничани, Сабарів, Тяжилів, Великі та Малі Хутори (нині Малі та Вінницькі Хутори), — йдеться у дописі істориків.

За їхніми словами, оригінал плану міста Вінниці та околиць 1802 року зберігається у російському державному військово-історичному архіві. Ймовірно, як і багато інших важливих документів, пов’язаних з історією нашого міста.

Можемо тільки сподіватися, що ці безцінні історичні джерела колись стануть доступними для українських дослідників, а не зникнуть безслідно в глибинах російських архівів, — підсумовують вони.

2023-02-20 14:13:43