Український квадракоптер може літати на відстань 5-6 км наосліп, без навігації

Безпілотник коштує до $3500 й, залежно від комплектації, може вести розвідку, бити ворога та ретранслювати сигнали.

Візіком,  maps API, квадракоптер, навігація,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Команда інженерів із Києва під назвою Ukropter розробили однойменний безпілотник, який уже застосовують українські військові. Представники компанії розповіли dev.ua про особливості свого літального апарату.

Бізнесмен Олександр Слободяник об'єднався з інженером мікроконтролерів Максимом Швораком та розробником БПЛА Дмитром Левченком для роботи над Ukropter у січні 2023 року. Їх надихнули українські спецназівці, які запропонували робити недорогі та ефективні дрони для виконання конкретних завдань. Пізніше до них приєдналися ще 3-4 фахівці.

Через деякий час вони отримали від військових техзавдання зі створення безпілотного бомбардувальника, який зможе літати на відстань 5-6 км наосліп, без навігації. Вони сконструювали квадрокоптер на основі готової рами, випробували його та зрозуміли, що рішення має бути дешевшим та легшим.

Протягом трьох місяців команда робила різні версії дронів, враховуючи побажання військових, допоки не зупинилася на саморобній рамі з карбонових труб. Фінальна модель БПЛА має три версії: розвідувальна з камерою з 30-кратним зумом, бомбардувальник із системою скидання, розрахованою на один-два боєприпаси, дрон із простішою камерою, ретранслятором сигналу зі спрямованою антеною.

За словами Максима Шворака, найближчим часом інженери планують поставити на Ukropter покращену систему зв'язку, більш захищену від ворожих засобів радіоелектронної боротьби. Вона допоможе орієнтуватися у просторі без GPS, що значно збільшить живучість апарату. Розробники також використали особливе ПЗ, що визначає, як коптер діятиме у разі придушення зв'язку. Наприклад, може летіти за показниками компаса і барометра.

Ще однією особливістю комплексу Ukropter є базова станція зв'язку, яка може працювати через Wi-Fi або через кабель. Завдяки цьому росіянам буде складно засікти оператора, що сидить в укритті. В арсеналі компанії є й інші цікаві рішення, які коштують десятки тисяч доларів, але інженери намагаються економити і зберігати ціну на БПЛА в межах $2000-$3500 залежно від комплектації, ще $500-600 коштує базова станція.

2023-05-26 16:16:51