Археологи картографують затоплений ландшафт навколо Градо

Команда археологів з Удінського університету картографувала затоплений ландшафт між морем Градо та римською Аквілеєю.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: heritagedaily.com

Деталі:

Проект дослідження, що називається Aquileia Waterscape, відновлює археологічні об'єкти на околицях римського міста, яке було засноване в 181 році до н.е. на річці Натізо в сучасному регіоні Фріулі-Венеція-Джулія, Італія.

Колонія слугувала стратегічною прикордонною фортецею в північно-східному куті Транспаданської Італії і була заснована для захисту венетів, відданих союзників Риму під час вторгнення Ганнібала у Другій Пунічній війні та Іллірійських воєн.

Води навколо Градо були частиною розгалуженої портової системи міста, яка забезпечувала рух товарів між великими морськими суднами та меншими пласкодонними човнами, які мали доступ до міського порту.

Ідентифікація підводних об'єктів почалася у 2019 році, коли за допомогою сонару були виявлені сліди якоря. Це призвело до відкриття двох нових римських корабельних аварій (Градо 5 та Градо 6) під час кампанії 2022 року.

Згідно з прес-релізом Удінського університету, археологи використовували систему глобального навігаційного супутникового позиціонування (GNSS), бічний скануючий сонар і фотограмметричні дослідження для точного позиціонування.

Було виявлено сім підводних об'єктів, зокрема корабельні аварії, римський поховальний вівтар та кілька монументальних споруд.

Найзначущіший об'єкт — це так званий Piere di San Gottardo, розташований за 1,5 кілометри на південний схід від входу до лагуни Градо.

Довідково:

На цьому місці виявлено квадратне розташування кам'яних блоків, що лежать на піщаному дні на глибині від 3,9 до 4,4 метра і піднімаються до висоти 2 метри під поверхнею. Дослідження на Piere di San Gottardo також виявило поховальні пам'ятники, зокрема невідомий раніше поховальний вівтар, і лінійні архітектурні елементи.


  • #археологія
  • #картографія
  • #карта
2024-10-15 11:29:47