Таємниці скіфських поховань: нові знахідки підтверджують східне походження

Археологи виявили докази жертвоприношень у поховальному кургані раннього залізного віку Туннуг 1 у Тиві, Сибір.

Це відкриття свідчить про те, що культура скіфів — вершників, яка зазвичай асоціюється зі Східною Європою, можливо, має набагато східніше походження.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: heritagedaily.com

Деталі:

Скіфи були кочовим народом Євразійського степу, відомим своїм кінним способом життя і унікальним «звірячим стилем» мистецтва, що зображує стилізованих тварин у характерних позах. Їхній кочовий спосіб життя призводив до того, що їхнє географічне розселення змінювалося з часом. Відомо, що вони переміщалися з Центральної Азії до Понтійського степу, розташованого на території сучасної південно-західної Росії та України, однак точне походження їхньої культури залишалося неясним.

«Скіфи на конях захоплювали уяву людей ще з часів Геродота», — зазначає старший автор дослідження доктор Джино Каспарі з Інституту геоантропології Макса Планка та Університету Берна. «Але походження їхньої культури тривалий час залишалося прихованим у віддалених куточках євразійських степів».

Щоб простежити походження скіфів, команда дослідників дослідила один із найдавніших відомих королівських курганів із скіфськими артефактами — курган Туннуг 1 у Тиві, на півдні Сибіру, що датується кінцем IX століття до н.е. Результати дослідження були опубліковані в журналі Antiquity.

Серед фрагментованих решток вони виявили як мінімум одну людську і 18 кінських кісток, що вказує на те, що ці тварини були принесені в жертву на честь елітної особи, похованої всередині. Поруч із кістками було знайдено артефакти в скіфському стилі та обладнання для верхової їзди, що є свідченням ранніх кінноцентрованих похоронних традицій, які згодом були задокументовані на тисячі кілометрів на захід у класичних джерелах.

«Після багаторічних важких польових робіт у Сибіру — це неймовірне відчуття тримати в руках деякі з найстаріших предметів скіфського звіриного стилю», — говорить доктор Каспарі. «Відкопати одні з найдавніших доказів унікального культурного явища — це привілей і здійснення дитячої мрії».

Присутність скіфських поховань у Тиві вказує на те, що їхнє походження є набагато східнішим, підкреслюючи мобільність ранніх кінних культур по всьому степу. Крім того, схожість цього поховання з прикладами пізньої бронзової доби з Монголії свідчить про те, що деякі скіфські похоронні традиції можуть мати ще глибше коріння в бронзовій добі серед кінних культур Монголії.

«Докази з Туннуг 1 зміцнюють ключову роль Тиви в євразійській доісторії», — підсумовує доктор Каспарі. «Наші знахідки підкреслюють важливість Внутрішньої Азії в розвитку трансконтинентальних культурних зв’язків».

Довідково:

«Ці знахідки також свідчать, що похоронні обряди відігравали важливу роль у широкому процесі культурних і політичних трансформацій по всій Євразії, сприяючи появі пасторальних імперій у майбутньому».


  • #скіфи
  • #історія
  • #картографія
2024-10-15 11:38:50