Розломи земної кори після землетрусу в Туреччині потрапили на космічну карту

Зображення із супутників Sentinel 2 підготував британський Центр спостереження та моделювання землетрусів, вулканів і тектоніки (COMET).

Візіком,  maps API, Туреччина, землетрус, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Оптичні знімки повністю показують розриви, зміщення розлому становить майже 8 метрів, — зазначається в повідомленні.

Найдовший із двох розривів простягається на 300 кілометрів у північно-східному напрямку.

Тріщина утворилася в результаті першого поштовху магнітудою 7,8 бала,w що стався о 4:17 ранку за місцевим часом 5 лютого. Другий розлом завдовжки 125 км стався під час другого, м'якшого землетрусу магнітудою 7,5 бала приблизно через дев'ять годин, — пише Space.

Професор Тім Райт, який очолює команду COMET, у розмові з виданням зазначив, що дві тріщини в землі надзвичайно довгі. Це говорить про величезну кількість енергії, що вивільнялася після землетрусу.

Чим сильніший землетрус, тим більший розлом, тим сильніше він зміщується. Землетрус у Туреччині — один із найтриваліших за всю історію спостережень на континентах. Дуже незвичайно, що 2 настільки сильні поштовхи сталися з різницею в кілька годин, — пояснив учений.

Розлами виразно видно на поверхні, вони проходять через міста і в деяких випадках прямо через будівлі, додав дослідник COMET Мілан Лазецький.

За даними NASA, підземні поштовхи сталися на глибині 18 км, землетрус поширився зі страшною силою на сотні кілометрів від епіцентру.

На поверхні спостерігається довга серія розломів. Довжина розриву та магнітуда поштовхів були аналогічні землетрусу 1906 року, що зруйнував Сан-Франциско, — сказав геофізик із лабораторії реактивного руху NASA Ерік Філдінг.

2023-02-15 13:16:20