Археологи знайшли артефакт у формі змії віком 4000 років, який використовувався в ритуалах

4000-річний артефакт у формі змії, який, ймовірно, використовувався в стародавніх ритуалах, був виявлений командою дослідників з Національного університету Цін Хуа на Тайвані.

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Артефакт був знайдений на піщаній дюні на північно-західному узбережжі острова, в районі Гуаньїнь, західне місто Таоюань.

На цій прибережній ділянці було знайдено багато доісторичних археологічних знахідок, включаючи нещодавно виявлену велику ділянку з обробки кам'яних знарядь, говорить Хун-Лін Чіу, доцент Інституту антропології Цін Хуа.

Про знахідку зміїного артефакту вперше було оголошено на сторінці Facebook, присвяченій обміну археологічними новинами з університету, з постом, який описує це як "важливе" відкриття в місті Таоюань.

Дослідники використовували радіовуглецевий метод датування, щоб визначити вік артефакту у формі змії, і виявили, що йому близько 4000 років.

За словами команди Цін Хуа, артефакт схожий на ручку, яка колись була частиною глиняного посуду.

"Ця 4000-річна "керамічна ручка у формі змії"... має чітку фігуру, схожу на кобру, з піднятою головою та опуклими шкірними складками на голові та шиї. Ми вважаємо, що цей неповний артефакт міг бути керамікою, що використовується для ритуальних цілей", - сказав Чіу.

Іконографія змії є загальною рисою символіки багатьох стародавніх суспільств у східноазіатському регіоні, а також в інших частинах світу.

"Змії часто розглядаються як символічні тварини в релігії, міфології та літературі і вважаються мостом між небом і людиною", - сказав Чіу.

Враховуючи їхню здатність скидати шкіру, стародавні суспільства в регіоні пов'язували цих тварин із циклом життя та смерті та вважали їх символами створення та переходу.

На думку дослідників, гончарна ручка у формі змії могла походити від жертовного посуду для шаманів у стародавніх племінних суспільствах для виконання ритуалів.

Довідково:

"Це свідчить про те, що стародавні суспільства включали зображення тварин у ритуальні жертовні посудини, щоб продемонструвати свої вірування та когнітивні системи", - сказав Чіу.


  • #Тайвань
  • #археологія
  • #карта
2024-03-22 11:52:06