Спільне підприємство Hexicon, Freja Offshore, починає співпрацю з рибними фермами

Freja Offshore подала заявку на будівництво офшорної вітрової електростанції Mareld за 40 кілометрів від узбережжя на захід від Лісекіла у Швеції.

Зараз розпочинається проект розвитку з норвезькою компанією Subfarm для створення рибних ферм на території ВЕС.

Джерело: geospatialworld.net

Деталі:

У проекті також беруть участь муніципалітет Лисекіль, науково-дослідний інститут DHI та норвезький промисловий кластер Blue Maritime Cluster.

Регіон Вестра-Геталанд повинен потроїти виробництво електроенергії в найближчі роки, щоб задовольнити енергетичні потреби, і офшорні вітрові установки відіграватимуть ключову роль. У той же час вітрова енергетика повинна мати можливість співіснувати з іншими важливими інтересами, не в останню чергу з рибною промисловістю та морським виробництвом їжі.

Таким чином, Freja Offshore тепер хоче розвивати можливість ведення стійких рибних ферм у зв’язку з вітровою електростанцією Mareld.

Попередні дослідження показують, що офшорні вітрові електростанції можуть виконувати роль штучних рифів і морських захищених зон. Це збільшує кількість риби та молюсків і, у свою чергу, доступність здобичі. Водночас більші рибальські судна не можуть пройти через ВЕС. Проте є хороші можливості для рибництва.

Норвезька компанія Subfarm з 2018 року працює над розробкою рішень, які забезпечують стале вирощування риби в морських вітрових електростанціях. Рибні ферми будуть розміщені між платформами вітрових турбін і будуть закріплені за допомогою власної анкерної системи. Ящики з рибою опускатимуть на глибину 50–70 метрів і підніматимуть на поверхню для перевірки та вилову. Потім їх транспортують кораблем на сушу.

Технологія була розроблена, щоб впоратися з важкими погодними умовами в Північному морі і базується на методах, які раніше десятиліттями використовувалися в нафтовій і газовій промисловості. Управління всією системою здійснюється з контрольної станції на землі.

Поєднання рибного господарства та вітроенергетики означало б великі можливості для муніципалітету Лисекіль з точки зору робочих місць та підприємництва. Будівництво та проектування знарядь лову, службових суден, переробка риби та збільшення попиту на морські технології – це деякі приклади. У той же час муніципалітет значною мірою залежить від збільшення виробництва електроенергії, не в останню чергу з огляду на енергетичний перехід.

Довідково:

  • Freja Offshore AB – це спільне підприємство між норвезькою компанією Mainstream Renewable Power і шведською Hexicon AB, створене для розробки, будівництва та експлуатації плавучих морських вітрових електростанцій у Швеції.
  • Subfarm є однією з провідних норвезьких компаній у морському рибництві з великим акцентом на стійкість. Компанія розробляє рибальські клітки, які працюватимуть у найсуворіших у світі умовах у Північному морі.
  • Муніципалітет Лисекіль є центром знань і розвитку в морській зоні.
  • DHI — міжнародна організація з 60-річним досвідом досліджень океанів і навколишнього середовища в 140 країнах. Організація базується в Данії.
  • Blue Maritime Cluster – це співпраця між 200 норвезькими а'кторами, які займаються морською діяльністю. Отримала спеціальний статус експерта від уряду Норвегії.

  • #Hexicon
  • #екологія
  • #сталийрозвиток
  • #корпоративнийГІС
2024-03-22 11:37:47