В Україні є загадкове місто-привид, котре відсутнє на картах

У Кіровоградській області є місто-привид Цукроварів, якого вже не знайти на мапі. Єдиний орієнтир — сусіднє село Липняжка.

Візіком,  maps API, атлас, карти,

Про повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на telegraf.com.ua.

Всього тут покинуто близько 800 квартир, а між багатоповерхівками пасуться кози із сусіднього села. Видовище досить апокаліптичне: асфальтне покриття витісняє трава, у квартирах вибиті вікна, підвіконня поросли мохом, кущі ростуть навіть на дахах.

Тут є закинута школа, лежать дитячі іграшки та місто трохи нагадує Прип'ять біля Чорнобиля. У відчинених квартирах лежать артефакти минулого: старі радянські телевізори, газети з 90-х.

Колись тут був один з найбільших цукрових заводів у СРСР, а у панельних багатоповерхівках, які звели у 80-х, мешкали працівники заводу та їх сім’ї. Також тут діяла кондитерська фабрика та ще кілька підприємств.

У найкращі часи у Цукроварові проживало близько 6 тисяч людей. На початку 2000-х років завод закрили, люди почали масово їхати з міста у пошуках роботи. Зараз у Цукроварові живе менше 100 людей, тут немає опалення і водопостачання. Місцеві жителі облаштували саморобні пічки прямо у квартирах та заготовляють дрова на зиму, а воду набирають у колодязях на вулиці.

Цукроварів у 2018 році став місцем зйомок для сцен фільму про Іловайськ, передає "Суспільне". Центральну вулицю для зйомок перетворили на "зелений коридор".

2023-04-19 14:02:05