Розкрито таємницю багаторазових відвідувань Homo Erectus каменоломень: міграція слонів

Вчені з Тель-Авівського університету розгадали давню таємницю, пов'язану з численними доісторичними каменоломнями та місцями виготовлення знарядь, знайденими в регіоні.

Чому протягом сотень тисяч років Homo Erectus неодноразово відвідував ті самі місця, щоб добувати кремінь і виготовляти кам'яні знаряддя?

Візіком,  maps API, археологія, карта,

Джерело: labrujulaverde.com

Деталі:

Відповідь криється в моделях міграції слонів, основної здобичі, на яку ці ранні люди полювали.

Дослідження, очолюване доктором Меїром Фінкелем та професором Раном Баркаї з кафедри археології та стародавніх культур Близького Сходу Тель-Авівського університету, було опубліковано в журналі Archaeologies.

Стародавнім людям були потрібні три ключові речі: вода, їжа та камінь, пояснює професор Баркай.

Вода та їжа були необхідністю для всіх істот, тоді як люди покладалися на кам'яні знаряддя, щоб полювати та обробляти тварин, не маючи гострих кігтів та іклів інших хижаків.

Дослідники дивувалися, чому певні оголення каменю інтенсивно використовувалися для виробництва знарядь, тоді як сусідні оголення з однаково придатним кременем залишалися недоторканими.

Візіком,  maps API, археологія, карта,

Вивчаючи сучасні суспільства мисливців-збирачів, команда виявила, що ці групи часто надають кам'яним кар'єрам духовного значення, здійснюючи паломництва до певних відслонень і залишаючи підношення, ігноруючи інші місця.

Застосовуючи це припущення, дослідники намагалися зрозуміти, що робить добре використовувані кар'єри епохи палеоліту такими особливими.

Протягом майже 20 років Баркаї та його колеги досліджували місця видобутку кременю та виробництва інструментів у регіоні Верхня Галілея в Ізраїлі.

Ці місця, розташовані поблизу великих палеолітичних поселень, таких як Гешер Бенот Яаков і Мааян Барух, містять тисячі окремих кар'єрів і місць видобутку, де доісторичні люди виготовляли знаряддя праці та залишали жертви, навіть якщо поблизу були інші геологічні утворення, що містять кремінь.

Вивчаючи розподіл цих кар'єрів, дослідники виявили, що вони розташовані вздовж шляхів міграції слонів - основної здобичі цих ранніх людей.

Слонам потрібно близько 400 літрів води на день, тому вони йдуть фіксованими маршрутами міграції до надійних джерел води, таких як береги озер і річок, каже доктор Фінкель.

Дослідники виявили, що багато місць були розташовані на "необхідних переходах", де стежки слонів перетиналися з гірськими перевалами або вузькими ділянками берегів озера.

Зважаючи на обмежене вікно можливостей обробити впольованогоо слона до прибуття падальщиків, для цих мисливців-збирачів було критично важливо мати під рукою достатній запас готових кам'яних знарядь.

Довідково:

Це пояснює, чому кар'єри розташовані в безпосередній близькості від місць винищення слонів уздовж шляхів міграції.


  • #історія
  • #археологія
  • #карта
2024-04-12 11:05:56