Міста-привиди водосховища Ашокан: Занурення в історію

Водосховище Ашокан, розташоване в горах Катскілл, забезпечує Нью-Йорк 40% води.

Проте, його будівництво на початку 20 століття призвело до трагічних наслідків: знищення багатьох громад та виселення тисяч людей.

Візіком,  maps API, Нью-Йорк, карта,

Джерело: archaeology.org

Деталі:

Ліс на місці колишніх поселень:

Сьогодні, густий ліс відокремлює водосховище від траси 28 штату Нью-Йорк. Цей ліс, на перший погляд, здається незайманою дикою природою. Але дослідниця Ейпріл Бейсо з Вассарського коледжу бачить тут іншу картину - свідчення травматичної події, що сталася століття тому.

Травматичне минуле:

Бейсо знає, що під деревами та підліском ховаються руїни 32 сіл, які були змушені переселитися, щоб звільнити місце для водосховища. Ці села, включаючи Олів, де колись було кладовище, зникли під водами.

Примусове виселення:

Влада Нью-Йорка привласнила 12 000 акрів землі, що призвело до затоплення 4 хуторів та переселення 8 інших. Всього було зруйновано близько 500 будинків, 35 крамниць, 10 церков, 8 млинів. Місто використовувало закон про відомий домен, щоб засудити власність за цінами, нижчими від ринкових.

Розкопки могил:

Ті, хто хотів перевезти останки своїх близьких з кладовищ, що потрапили під затоплення, мусили заплатити 15 доларів за могилу.

Сліди минулого:

Сьогодні, проходячи повз колишні села, можна побачити лише слабкі залишки - кам'яні стіни, лінії огорож, фундаменти будинків. Бейсо досліджує руїни пансіону Orchard Grove, будинків Сари Бішоп, Кетрін Ван Стінбург, Джона Тіля та Льюїса Тіля, де колись були криниці.

Довідково:

Водосховище Ашокан - це не лише джерело води для мільйонів людей. Це місце, де ховається трагічна історія про втрачені села та вимушене переселення. Дослідження Бейсо допомагає зберегти пам'ять про минуле та про людей, чиї життя були змінені назавжди.


  • #історія
  • #археологія
  • #карта
2024-04-15 10:41:32