Панамериканське шосе: мрія, яка так і не здійснилася

Панамериканське шосе - це грандіозний проєкт, який мав на меті з'єднати Аляску з Вогняною Землею, найпівденнішою точкою Південної Америки.

Візіком,  maps API, перейменування, карта, шосе,

Джерело: Фокус

Деталі:

Проте ця ідея так і не була реалізована через низку причин, зокрема, через екологічні занепокоєння, фінансові труднощі та політичні розбіжності.

На початку 1900-х років ідея цієї магістралі була продиктована оптимізмом і політикою добросусідства. Автомагістраль замислювалася як спільний американський громадський простір і засіб сприяння міжнародному співробітництву і туризму.

Однак будівництво шосе виявилося надзвичайно складним і дорогим. Особливо важко було подолати Дар'єнську ущелину, яка розташована на кордоні між Панамою та Колумбією. Ця місцевість характеризується крутими горами, сезонними дощами, важкодоступністю і нестабільним ґрунтом.

У 1970-х роках будівництво шосе було зупинено через судову заборону, яку було накладено Сьєрра-Клубом. Екологічна організація стверджувала, що шосе завдасть значної шкоди дикій природі Дар'єн-Геп та її корінним мешканцям.

У 1992 році юридичні перешкоди для будівництва шосе були усунуті, проте ідея панамериканізму вже відпала. Північні регіони Південної Америки бачили в шосе шлях для нелегальних мігрантів та наркотиків, а для панамських виборців ця місцевість є природним бар'єром від напливу колумбійців.

Додатково:

Сьогодні Панамериканське шосе існує лише частково. Воно простягається від Аляски до Панами, але ділянка між Панамою та Колумбією все ще не завершена.


#карта #шосе

2023-10-13 15:04:37