ШІ та ГІС допомагають шукати зниклих безвісти солдатів

Команда дослідників з Університету штату Арізона (ASU) використовує новітні технології, щоб допомогти ідентифікувати американських військовослужбовців, які зникли безвісти під час війни у В'єтнамі.

Джерело: azfamily.com

Деталі:

Їх поле досліджень зосереджено на ділянці землі в Камбоджі, розташованій за понад 8000 миль від Аризони. Понад 15 000 американських солдатів досі числяться зниклими безвісти після війни, і команда ASU сподівається, що їм вдасться ідентифікувати щонайменше 40 з них.

"Думка про те, скільки людей було втрачено в Південно-Східній Азії, вражає", - говорить Кріс Ніколсон, доцент-дослідник і директор Центру цифрової давнини ASU.

Протягом року Ніколсон і його команда з Школи людської еволюції та соціальних змін ASU працюють над тим, щоб ідентифікувати невідомих солдатів за допомогою методів цифрової археології.

"Зазвичай такі інциденти пов'язані з літаками, і ніколи не знаєш, що може статися", - пояснює Ніколсон. "Ми зосередилися на Камбоджі, тому що там добре задокументовані аварії та пов'язана з ними література."

Команда використовує дані про місця катастроф, надані Агентством з питань оборони військовополонених/МВС (DPAA), а також штучний інтелект і геоінформаційні системи (ГІС), щоб визначити ймовірні місця розташування останків солдатів.

"Наша карта показує високу, середню та низьку ймовірність виявлення зниклого військовослужбовця", - говорить Ніколсон.

Дослідники враховують різні фактори, такі як рослинність і клімат, щоб оцінити ймовірність розкладання.

"Ми також досліджуємо тип ґрунту," - пояснює Ніколсон. "Кислотні ґрунти можуть бути менш сприятливими для збереження інформації. Висота також має значення. Чи сталася аварія в горах чи на рівнині? Чи легко дістатися до цього району?"

Мета дослідження - надати цю інформацію польовим командам, щоб дати їм краще уявлення про те, де шукати, звузивши коло пошуків.

Довідково:

Наразі команда ASU не змогла ідентифікувати жодного солдата, але Ніколсон каже, що вони сподіваються на подальше уточнення та вдосконалення своїх методів, а згодом розширити свою роботу на інші частини Азії.


  • #ГІС
  • #ШІ
  • #карта
2024-02-23 11:41:51