Карта на підлозі допомогла здійснити археологічне відкриття

Регіон Мертвого моря був заселений з доісторичних часів, про що свідчать тисячі могил епохи неоліту та бронзового віку.

Джерело: jordantimes.com

Деталі:

У 1986 році під час археологічних досліджень біля джерела Айн Абата, розташованого в Гор Сафі, дослідницька група виявила залишки стародавнього місця. Ці руїни, як з'ясувалося, належали монастирю Святого Лота, розташованому поблизу біблійного міста Зоара/Гор-Сафі.

Місцезнаходження монастиря збігалося з розташуванням церкви, зображеної на мозаїчній карті 6 століття н.е. з церкви Святого Георгія в Мадабі.

Розкопки, що проводилися спільно Британським музеєм, урядами Йорданії та Греції, відкрили безліч архітектурних каменів, металевих і скляних виробів, мозаїчних кубиків і уламків кераміки.

Дослідження показали, що жителі монастиря мали відносно багатий раціон, який включав як домашніх, так і диких тварин, рослини та рибу. Деякі продукти харчування імпортувалися з Середземного та Червоного морів.

Важливими знахідками стали сотні зелених і коричневих глазурованих уламків кераміки, які виявилися випадковою глазур'ю з кальцинованої соди на кам'яному посуді. Це свідчить про новий тип кераміки раннього візантійського періоду (5-7 століття н.е.) Леванту.

Інші знахідки підтверджують ранньовізантійський період, до них відносяться мармурові чаші, скляні посудини, підвісні масляні лампи, мідні та залізні знаряддя, розфарбований гіпс і близько 3000 монет нумеї з мідного сплаву.

Грецькі написи на місці монастиря закликають святого Лота благословити Созомену, Ульпіуса та ще одного невідомого. Ці написи свідчать про зв'язок монастиря з Лотом.

Церква, що збереглася на східному схилі гори, датується квітнем 605/607 року згідно з грецьким написом.

Мозаїчні підлоги 7 століття н.е. прикрашені типовими ранньохристиянськими/візантійськими мотивами, а також квітковим орнаментом, що нагадує розписні набатейські керамічні вироби.

Довідково:

Дата реконструкції церкви 691 р. н.е. свідчить про релігійну толерантність династії Омейядів, що панувала в Леванті в той час.


  • #Левант
  • #археологія
  • #карта
2024-02-23 11:27:24