Окупанти почали застосувувати дрони-камікадзе Shahed-136?

Shahed-136 - іранський дрон-камікадзе, який РФ намагалась замаскувати під назвою М214 "Герань-2"

РФ все ж таки отримала від Ірану БПЛА та почала їх використання проти України. Мова йде про дрон-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва, уламки якого вже оприлюднив один з бійців Збройних Сил України.

Візіком,  maps API, Shahed-136,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на defence-ua.com.

Попри те, що рашисти намагались замаскувати його погодження шляхом нанесення написів російською, форма уламків крила вказує на те, що це саме Shahed-136.

Зокрема напис М214 (скоріш за все серійний номер) та "російська назва" "Герань-2" навіть наноситься на штатне місце іранського дрона Shahed-136, на вкрай характерні вінглети на кінцях крила.

Зазначимо, що інформація відносно цього дрона доволі обмежена і впирається в дані з самого Ірану, де власна зброя, як і у РФ, "не має аналогів у світі". Тому до частини ТТХ Shahed-136 можливо відноситись з величезним скепсисом.

Зокрема під питанням реальна дальність польоту до 2,5 тисяч км, що для дрона-камікадзе з вагою близько 200 кг та розмахом крила у 2,5 метра та 50-сильним мотором виглядає доволі спірним. До речі, сам двигун MD 550 - продається навіть на AliExpress, а враховуючи підсанкційність Ірану, скоріш за все, все інші компоненти дрона також відносяться до цивільних.

Відносно засобів наведення Shahed-136, то. скоріш за все, на ньому встановлена лише супутникова навігація цивільного класу й удари він може завдавати виключно по стаціонарних об'єктах. Відносно потужності бойової частини інформації немає, але вона, за загальної маси дрона у 200 кг, навряд може становити понад 25% ваги.

Водночас зафільмоване Іраном використання цього дрону не може слугувати орієнтиром через можливі "додаткові піротехнічні ефекти". У їх використанні іранська пропаганда була багаторазово спіймана.

Більш детально відносно загальних можливостей та реальної бойової цінності Shahed-136 можливо буде вести мову після отримання додаткової інформації. Враховуючи якість іранської зброї, не виключено, що питання отримання цілого і просто впавшого дрона-камікадзе - доволі висока.

Читайте нас також:

2022-09-13 14:06:46