Дослідники використовують давню ДНК для картографування міграції за часів Римської імперії

Протягом тисячолітнього правління Римської імперії різні народи почали об’єднуватися новими способами — через торгові шляхи, економічну та політичну співпрацю та спільні військові дії.

Сьогодні міжнародна група під керівництвом дослідників Стенфордського відділу медицини використала генетичний матеріал із стародавніх скелетів, щоб скласти детальну картину моделей подорожей і міграції під час розквіту імперії.

Джерело: Сара Вільямс, Стенфордський університет, phys.org

Деталі:

Їх дослідження, опубліковане в eLife, проаналізувало ДНК тисяч стародавніх людей, включаючи 204, які раніше не були секвеновані. Воно показало, наскільки різноманітною була Римська імперія: принаймні 8% осіб, включених у дослідження, не походили з тих регіонів Європи, Африки чи Азії, де вони були поховані.

Раніше група Прітчарда використовувала давню ДНК для вивчення генетичного різноманіття людей у Римі та його околицях протягом 12 000-річної історії (від неоліту до середньовіччя). Вони показали, як територія швидко урізноманітнилася приблизно під час офіційного заснування Риму, датованого 753 роком до нашої ери.

Команда задавалася питанням, наскільки це розмаїття було унікальним для Риму, столиці імперії, і наскільки різноманітними могли бути віддалені території. У дослідженні вони зосередилися на вужчому часовому проміжку — від завершення залізного віку 3000 років тому до сьогоднішнього дня — але розглядали територію, що охоплює всю Римську імперію.

Вони використали існуючі дані ДНК тисяч скелетів, які були зібрані в імперії, а також у Центральній Європі, Східній Європі та Центральній Азії, Великобританії, Північній Європі та Північній Африці. Вони додатково секвенували 204 нових генома з 53 археологічних пам’яток у 18 країнах. Більшість були від людей, які померли в періоди, відомі як імперський Рим і пізня античність, з першого по сьоме століття до нашої ери.

Перше, що помітила команда, це те, що протягом періоду, про який йдеться, менш різноманітні території, як правило, були географічно ізольованими, такими як Вірменське нагір’я, яке оточене горами. Однак загалом більшість територій Римської імперії мали скелети різного генетичного походження. Особливо різноманітні території включали Сардинію, Балкани та частини Центральної та Західної Європи.

Щоб краще зрозуміти, які території були пов’язані одна з одною, команда здійснила аналіз людей, чиє генетичне походження не збігалося з тим, де вони були знайдені, що свідчить про те, що вони або їхні недавні предки подорожували або мігрували.

Вони виявили, що серед людей, які не є місцевими в тому місці, де вони були знайдені, існували загальні зразки походження. Наприклад, люди, знайдені в Британії та Ірландії, швидше за все, походили з північної чи центральної Європи, і набагато рідше — з південно-західної Європи чи Північної Африки. Аналіз допоміг їм пояснити, як торговельні шляхи та військові переміщення могли підживлювати різноманітність.

Дослідники прийшли до висновку, що збільшення мобільності означало, що люди вперше подорожували через континент. Хоча більшість аналізів стародавньої ДНК демонструє дифузію популяцій протягом багатьох поколінь, нові результати показують, що багато людей переміщалися на великі відстані протягом свого життя.

Нові дані привели дослідників до загадкової головоломки: якби люди продовжували рухатися зі швидкістю, яка спостерігалася протягом досліджуваного періоду, регіональні відмінності поступово почали б зникати. Геноми людей у Східній Європі, наприклад, стали б невідрізними від геномів у Західній Європі та Північній Африці, і навпаки. Проте більшість із цих популяцій — навіть сьогодні — залишаються генетично різними.

Частково це може бути тому, що люди не завжди відтворювалися в місцях, де вони померли, і деякі, можливо, подорожували протягом свого життя, але повернулися додому до того, як народили дітей.

Однак команда має іншу гіпотезу: мобільність людей різко знизилася після розпаду Римської імперії. У них недостатньо даних за той період, щоб знати напевно, але вони сподіваються провести дослідження, які зосередяться на середньовіччі, Просвітництві та промисловій революції, щоб зрівняти моделі мобільності.

Довідково:

Наразі команда в захваті від можливості побачити, наскільки мобільними були люди за часів Римської імперії.


  • #Рим
  • #геном
  • #картографування
2024-02-12 12:23:56