До півмільйона людей жили на затопленому австралійському шельфі

Північно-західний шельф - величезна територія суші в епоху пізнього плейстоцену, яка з’єднувала австралійські регіони Кімберлі та західну частину Землі Арнем тоді, коли рівень моря був нижчим.

Джерело: sci.news

Деталі:

Завдяки ретельному аналізу батиметричних даних високої роздільної здатності дослідник Університету Гріффіт Касіх Норман і його колеги виявили, що цей північно-західний шельф, який зараз затоплений, існував як великий архіпелаг під час морської ізотопної стадії 4 (71 000-59 000 років тому) і залишався стабільним протягом 9 000 років.

Згодом він перетворився на повністю відкритий шельф у морській ізотопній стадії 2 (29 000-14 000 років тому), що включало внутрішнє море (поруч з чималим прісноводним озером).

Стрімке підвищення глобального рівня моря між 14 500-14 100 роками тому і між 12 000 і 9 000 роками тому призвело до швидкого затоплення приблизно 50% північно-західного шельфу.

Ці події, ймовірно, спровокували відхід людських популяцій.

«Наявність цього великого архіпелагу, ймовірно, сприяла успішному розповсюдженню перших морських дослідників з Валласеї — регіону сучасної Індонезії, — сказав доктор Норман.

Крім того, дослідження підкреслило вирішальну роль, яку відіграли нині затоплені континентальні окраїни в ранньому просуванні людини.

«Спокуса ігнорувати окраїни континентального шельфу пізнього плейстоцену Сахула в дискусіях про раннє заселення та експансію створює ризик надмірного спрощення та неправильного розуміння цього ключового періоду в історії», — сказав д-р Норман.

Є необхідність переоцінки ранньої міграції людей і впливу зміни клімату на давнє населення.

Довідково:

«Наше демографічне моделювання показало пік чисельності населення в розпал останнього льодовикового періоду близько 20 000 років тому, коли весь північно-західний шельф був сушею», — сказав доктор Норман.

«Цей висновок підтверджено новими генетичними дослідженнями, які показали дуже велику популяцію жителів островів Тіві, розташованих на схід від досліджуваного регіону, на піку останнього льодовикового періоду»


  • #карта
  • #картографування
  • #Австралія
2024-02-12 13:10:04