Дорога Аппіа Антика: Давньоримська магістраль стала 60-м об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО в Італії

Давньоримська Via Appia Antica, або Дорога Аппія, найдавніша та найважливіша дорога, побудована стародавніми римлянами, отримала статус об’єкта світової спадщини ЮНЕСКО, піднявши Італію на перше місце у світі за кількістю об’єктів на цьому престижному списку.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: theguardian.com

Деталі:

Звана Regina Viarum, або Королевою доріг, вона з’єднувала Рим із портом Бріндізі на півдні, започаткувавши революцію у будівництві доріг.

Перша ділянка цієї дороги була збудована у 312 році до нашої ери римським державним діячем Аппієм Клавдієм Цеком і слугувала стратегічним коридором для військових цілей. До того часу єдиними дорогами за межами стародавнього Риму були етруські, що вели до Етрурії, центрального регіону Італії.

Сьогодні перші 17 кілометрів (10 миль) мощеної бруківкою дороги зберігаються в археологічному парку Аппії Антики на півдні Рима. Ця ідеально збережена ділянка популярна серед любителів історії, пішоходів і велосипедистів. Вздовж неї розташовані руїни давньоримських акведуків і вілл, а під дорогою простягається мережа катакомб, де ховали християнських новонавернених.

Заявку на включення дороги до списку ЮНЕСКО подало Міністерство культури Італії, і вона була схвалена на сесії Комітету світової спадщини в Делі.

«Це визнання цінності нашої історії та ідентичності», — зазначив міністр культури Дженнаро Санджуліано. Мер Рима Роберто Гвальтьєрі назвав дорогу символом цілої цивілізації.

У списку ЮНЕСКО також було відзначено серію скульптур румунського модерніста Костянтина Бранкузі, серед яких «Безкінечна колона» та «Ворота поцілунку» — одні з найвизначніших зразків публічного мистецтва ХХ століття.

Ці скульптури, розташовані на алеї Героїв у місті Тиргу Жіу, були створені Бранкузі як данина полеглим солдатам Першої світової війни.

Довідково:

Міністр культури Румунії Ралука Туркан підкреслила важливість збереження цього монументального ансамблю для майбутніх поколінь і культурної пам’яті людства.


  • #історія
  • #дорога
  • #Рим
2024-08-23 12:22:43