Вчені співпрацюють із лісовими народами Амазонії для захисту археологічних пам'яток, що перебувають під загрозою

Група вчених за підтримки місцевих громад Амазонії використовує передові технології для картографування археологічних пам'яток, зберігаючи сліди діяльності стародавніх народів, які можуть бути знищені через вирубку лісів, нелегальний видобуток корисних копалин та зміни клімату.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: agencia.fapesp.br

Деталі:

У межах проєкту "Amazon Revealed" бразильські дослідники у співпраці з лісовими народами Амазонії застосовують технологію LiDAR для виявлення та захисту археологічних пам'яток. Це допоможе не лише захистити культурні об'єкти, але й зареєструвати їх як національну спадщину, щоб забезпечити їх збереження.

Зусилля вчених підтримують місцеві громади, які самі визначають, чи хочуть вони, щоб їхні території були досліджені. Наприклад, громада кіломбо в Коста Маркес дозволила такі дослідження, тоді як представники племені куікуру в регіоні Верхнього Шінгу попросили не проводити досліджень на їхніх землях через побоювання щодо розголосу інформації про важливі для них об'єкти.

Довідково:

Перші результати показали археологічні структури, включаючи дороги та геометричні форми, які поширюються значно далі на північ, ніж раніше вважалося.


  • #археологія
  • #карта
  • #LiDAR
2024-08-22 12:12:55