Окупанти продовжують використовувати старі паперові карти

Як пише військове видання Defense Blog, не рідкісним випадком у нинішній війні є ситуація, коли погано споряджені російські солдати покладалися на паперові карти з суттєво застарілою інформацією, розроблені десятки років тому.

Наслідком цього є випадки, коли вони губляться на полі бою та потрапляють в засідки українських військ.

Візіком,  maps API, карти,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на poltavawave.com.ua.

Яскравим прикладом є бій між елітними частинами ВДВ рф та українським БМП-2 біля Гірського Луганської області, що потрапив на відео минулого року.

На оприлюднених кадрах видно, як бійці елітного російського підрозділу заблукали і витягли стару паперову карту, а потім потрапили під вогонь українського БМП. Їхню техніку було знищено, як і згодом — сам екіпаж.

Видання також нагадує, що раніше українські військові знайшли російську карту Чернігівської області із системою координат часів Другої світової війни.

Карта, яку залишили російські війська, датована 1990 роком, але має систему координат, розроблену 1942 року.

  • Також слідчі СБУ встановили, що деякі російські командири, які вторглися на українську територію в лютому, керувалися топографічними картами України 1969 року. Про це свідчать документи окупантів, які СБУ вилучила в раніше окупованих росіянами районах Харківської області.
  • Зокрема, документи російського мотострілецького батальйону 138-ї гвардійської мотострілецької бригади не оновлювалися щонайменше 53 роки, робить свої висновки видання.
  • Так, на картах окупантів повністю відсутній Салтівський мікрорайон Харкова, який забудовувався з початку 70-х років минулого століття. Трав'янське і Муромське водосховища, побудовані в сімдесятих роках, також відсутні. А державний кордон між Україною та Росією був намальований кульковою ручкою, оскільки його на картах взагалі не було.
2023-03-22 13:26:15