Притула і ICEYE: чи потрібен українській армії свій супутник?

Фонд Сергія Притули придбав для ЗСУ супутник фінської компанії ICEYE, та отримав доступ до бази даних їх сузір’я супутників. Кошти Фонд отримав від збору на "Народні Байрактари", які турецька компанія пообіцяла надати безплатно.

Візіком,  maps API, Притула, супутник, ICEYE,

Суспільне з‘ясовувало, чи потрібен українській армії свій супутник, та чи кращий він від аналогів, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Характеристики супутника

Супутник ICEYE, може надавати інформацію цілодобово, при будь-якій погоді, пояснює колишній радник голови Державного космічного агентства Андрій Колесник.

Вибір дуже непоганий, я б сказав — найкращий з того, що було на ринку. Параметри супутника трішечки кращі, чим ті які нам дають, з подібних американських супутників, — пояснює Колесник.

Для прикладу, супутники компанії Maxar Technologies, працюють лише в оптичному діапазоні, тобто лише фотографують те, що бачать. Тоді як ICEYE працює за допомогою радару. Назва цієї системи SAR. Випромінювання пробиваються через хмари, задимленість, навіть, крони дерев і це допомагає відстежувати об'єкти на поверхні землі попри дощ, сніг, туман, пил, вдень та вночі.

Супутник компанії ICEYE розташовується на сонячно-синхронній орбіті, що дозволяє йому двічі на день пролітати над територією України. Роздільна здатність апарату — від 0,5 до 1 метра, залежно від площі охоплення знімка. Це дозволяє в деталях бачити, наприклад, замасковану військову техніку, та навіть розрізняти її. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів. Маріуполь, наприклад, має площу близько 166 кв. км. Такі характеристики дають можливість більш комплексно "бачити" тил ворога, пояснюють у Фонді Сергія Притули.

Навіщо Україні свій супутник

Нині ми отримуємо дані з супутників від партнерів, написав у себе на Facebook міністр оборони Олексій Резніков:

Ці дані переважно з оптичних супутників, які мають технологічні обмеження щодо роботи вночі, коли хмарно, поле бою затягнуте димом, іде сніг чи є інші перешкоди. Крім цього ці відомості надходять з певною затримкою та не з усіх напрямків.

Саме з Міноборони сконтактував Сергій Притула, після того, як турецька компанія Baykar пообіцяла надати безплатно безпілотники, розповіла Суспільному директорка Благодійного Фонду Сергія Притули Анна Гвоздяр.

Цей супутник у нас не на рік. Мова йде про гарантію у два роки, адже супутники теж мають термін свого життя. В нас є гарантія плюс викуплені дані з цілого "сузір‘я" супутників, — пояснила Гвоздяр.

Точна кількість супутників ICEYE не розголошується, проте їх понад десять. Тож, якщо кожен два рази на день пролітає над територією України, ЗСУ зможуть майже в режимі реального часу отримувати декілька десятків актуальних знимків лінії фронту.

Користуватися супутником буде Головне управління розвідки. До повномасштабного вторгнення РФ Україна витрачала на супутникові знімки приблизно 30-35 млн грн на рік, каже Андрій Колесник. Нинішню угоду із фінською компанією вважає вдалою. За словами Колесника, використовувати свій супутник Україна зможе у певному регіоні, наприклад на території Східної Європи та Росії.

Ми можемо знімати не тільки Україну — це те, що нам зараз постачають партнери, але і заглянути подалі від кордонів, щоб мати кращу картину для розвідки, — говорить Колесник.

Загалом у світі ICEYE співпрацює з американськими розвідниками та Міністерством оборони США. У 2020 році компанія продала два супутники військово-повітряним силам Бразилії.

Читайте нас також:

2022-08-22 13:01:06