Технологія "цифрових близнюків" допоможе дослідити Помпеї

Дослідники використали методи ГІС і 3D-моделювання для створення високоточних карт Помпей. Це призвело до розробки цифрового двійника стародавнього італійського міста, яке було поховане попелом від виверження Везувію в 79 році нашої ери.

Візіком,  maps API, ГІС, 3D, Помпеї,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на gim-international.com.

Римське місто Помпеї, розташоване поблизу Неаполя, Італія, залишалося втраченим протягом майже 1700 років, поки його не було знову відкрито у 18 столітті. Відтоді археологи працюють над розкриттям і збереженням руїн міста.

В останні роки в археологічній сфері було впроваджено декілька технологій, зокрема ГІС, 3D-моделювання та "цифрові двійники". Ці технології здійснили революцію в тому як археологи можуть документувати й аналізувати археологічні пам’ятки.

Відповідно до статті в Geosmart Magazine команда італійських дослідників використовувала ГІС і 3D-моделювання для створення точних карт Помпей. Створюючи детальні 3D-моделі міста та його околиць дослідники можуть краще зрозуміти план міста та зв’язки між його будівлями, вулицями та іншими об’єктами. Використання ГІС також дозволяє дослідникам включати в аналіз інші типи даних, наприклад топографічну інформацію.

"Цифрові технології" відкривають минуле Помпей

У поєднанні з цими зусиллями інша команда археологів працює над створенням "цифрового двійника" Помпей. Команда використала технологію лазерного сканування, щоб створити високоточну 3D-модель міста, з якої потім створили "цифрового двійника". Цей двійник можна використовувати для моделювання різних сценаріїв, наприклад, як місто могло виглядати в різні періоди часу, а також для кращого розуміння впливу стихійних лих на місто.

Помпеї є переконливою демонстрацією того як геопросторові технології, такі як супутникові зображення, аерофотозйомка, лідар і "цифрові близнюки", можуть дозволити дослідникам досліджувати місця новими та інноваційними способами та надати цінну інформацію про стародавні міста та їхніх мешканців.

Експерти вважають, що це лише початок революційного впливу, який цифрові технології можуть мати на археологію та дослідження спадщини, дозволяючи людям не лише отримувати доступ до історичної інформації, але й переживати її.

Як наслідок, ці досягнення мають потенціал трансформувати галузь археології та революціонізувати наше уявлення про минуле.

2023-04-18 13:27:13