Інтерактивна карта володінь князів Острозьких тепер доступна для всіх охочих

Це діджитал-платформа для представлення культурної спадщини територіальних володінь князів Острозьких (XII-XVII ст.).

Візіком,  maps API, інтерактивна карта, Острозські,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Громадське.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Інтерактивна карта — це ефективний та цікавий засіб для онлайн-мандрівки найцікавішими містами п’яти країн світу (України, Польщі, Білорусії, Литви та Словаччини), які колись належали княжому роду й до цього часу зберігають своє історичне надбання.

Вона стане в пригоді любителям мандрівок, які через карантинні обмеження не можуть активно подорожувати. Завдяки інтерактивній карті можна віртуально побувати у 15 містах, що входили до Острозького князівства, і спланувати собі майбутню реальну мандрівку. Проєкт реалізований за підтримки House of Europe.

Інтерактивна карта є частиною проєкту «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких», що був ініційований у 2019 році. Це перша спроба об’єднати інформацію про надбання князів у формі онлайн-платформи. Проєкт покликаний представити спадщину славетного княжого роду широкій аудиторії в інтерактивному форматі.

Перший етап проєкту, що включав створення вебресурсу та наповнення його матеріалами, вдалося реалізувати за підтримки Українського культурного фонду.

За допомогою сучасних технологій, зокрема методу фотограмметрії, для віртуального музею оцифрували понад 20 автентичних експонатів XIV-XVII ст. Для створення однієї 3D-моделі робили від 400 до 1500 високоточних фотографій. Також відзняли 5 відео віртуальної реальності, які занурюють глядача в атмосферу міста й розповідають про історію та діяльність роду Острозьких.

Для втілення цифрового проєкту було створено живописну карту володінь князів Острозьких. Над нею працював київський художник Юрій Нікітін спільно з історичним консультантом проєкту Миколою Бендюком.

Проєкт також має освітню складову. Це 4 відеолекції для школярів, що вивчають період князів Острозьких на уроках історії (відео доступне за посиланням).

А коротко про 500-літню історію формування володінь князів Острозьких можна дізнатися з анімаційного відео.

Засновниці проєкту «Віртуальний музей спадщини князів Острозьких» — Анастасія Драчук та Олеся Гощук спільно з ГО «Братство імені князів Острозьких».

Щороку проєкт еволюціонуватиме, доповнюючись різними інтерактивними форматами, що демонструватимуть вагомість та унікальність спадщини князів Острозьких у контексті XXI століття. Зокрема, цього року працюватимемо над створенням міжнародного туристичного маршруту шляхами князів Острозьких, — розповідає Олеся Гощук.

Плануємо, що до 2026 року, коли ми святкуватимемо 500-річчя з дня народження Василя-Костянтина Острозького, він увійде до списку культурних маршрутів Ради Європи. Ми дуже хочемо, щоб князі Острозькі стали знаним українським брендом, який додаватиме позитивного іміджу нашій державі у світі, — додає вона.

Читайте також:

2021-04-01 14:43:50