Дослідник розробив карту земляних оборонних городищ України

Найдавнішими (серед збережених) оборонними спорудами України є земляні городища. Цим словосполученням зазвичай описуть різноманітні (за формою, розмірами, призначенням) залишки валів укріплених поселень.

Візіком,  maps API, городища, карта,

Про це пише автор блогу "Що подивитися - Україна", повідомляють Новини картографії від Візіком.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

На момент публікації я знайшов інформацію про майже дві сотні таких об'єктів. Більшість з них - це залишки городищ давньоруських часів, та скіфської епохи, розповів автор.

Ознайомитись з ними можна на цій карті, що є п'ятою (з шести) частиною циклу історичних оборонних споруд України.

Ця мапа є спробою систематизувати інформацію про оборонні городища України з точки зору мандрівника, тому на ній присутні лише ті об'єкти, що добре помітні, або принаймі "читаються" вживу.

Головні риси карти (відносно попередніх частин) загалом не змінні:

  • Об'єкти на ній відсортовані згідно рівня цікавості (конкретно для цієї мапи такий поділ трохи більш умовний ніж зазвичай).
  • Поділ на категорії цікавості грунтується на ступені збереженні об'єктів, їх розмірах, розміщенні відносно ландшафту, та ряду інших факторів і є компромісом між тим, що вважаю цікавим я, і тим - що, на мою думку, може зацікавити людей загалом. Об'єктивним він не може бути апріорі.
  • Мітка кожного об'єкта є точною і має ілюстрації (до городищ, фото яких мені знайти не вдалось використані скріни з гугл або бінг карт)

Загалом (як я уже зазначав вище), майже всі городища на нашій території (принаймі збережені) можна (хоч і дуже умовно) поділити на збудовані у слов'яно-давньоруський період (≈8-13ст.) та той, що на давньогрецький манер можна узагальнено назвати скіфським (≈7ст. до н.е. - 3 ст. н.е.), додав він.

Читайте також:

2021-02-16 12:02:24