Дані про руйнування та загибель на Миколаївщині через обстріли показали на картах

Мапи наочно демонструють, де від ворожих атак найбільше постраждало населення та які цивільні об’єкти зруйнували окупанти.

Візіком,  maps API, Миколаївщина, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланнямна pivdenukraine.com.ua.

Проєкт створила команда Центру журналістських розслідувань.

З початку повномасштабного вторгнення Миколаївська область майже щодня потерпала від ворожих обстрілів. Інтенсивність російських атак суттєво знизилася тільки після деокупації Херсона. Однак обстріли не припиняються і зараз.

На інтерактивній карті журналісти Центру показали, з якого озброєння ворог атакував регіон. Обстрілів виявилося так багато, що мапу треба наближати до конкретного населеного пункту, щоб побачити всі випадки “прильотів”.

Найбільше жертв ворожих обстрілів у Миколаєві та в селах, які розташовані біля лінії фронту. Вона тривалий час проходила біля межі з Херсонською областю.

Останні дані Миколаївської ОВА свідчать про понад 17 тис. пошкоджених цивільних об’єктів. Серед них 11,8 тис. житлових приміщень, 105 медичних закладів та 422 навчальні заклади. Розташування зруйнованих цивільних будівель Центр також показав на карті.

Журналісти проаналізували офіційні дані про обстріли, а також фото- та відео матеріали про наслідки ударів, опубліковані в медіа. Усі дані журналісти зібрали у велику таблицю, а потім за допомогою Python конвертували у формат geojson та створили інтерактивну мапу на платформі Mapbox з використанням Javascript. Візуалізувати дані репортерам допомагав chatGPT.

В Центрі журналістських розслідувань зазначають, що проєкт допомагає систематизувати інформацію про воєнні злочини російської армії. А також нагадує світу про масштаби руйнувань, які принесла РФ в Україну.

2023-06-05 14:23:23