"Зелена революція" середньовіччя: нові дослідження отримують премію

Четверо дослідників середньовіччя отримали премію Antiquity 2024 року за свою статтю "Переосмислення "зеленої революції" в середземноморському світі".

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: medievalists.net

Деталі:

Стаття, опублікована минулого року в журналі Antiquity, досліджує археологічні свідчення так званої "Ісламської зеленої революції" та поширення нових культур і сільськогосподарських методів у середньовічному Середземномор'ї.

У 1974 році історик Ендрю Вотсон популяризував ідею "Ісламської зеленої революції", припустивши, що арабська експансія в Середземномор'ї в 7 столітті н.е. спричинила революцію в сільському господарстві.

Він стверджував, що ранні ісламські імперії запровадили багато нових культур і аграрних практик, що призвело до інтенсифікації сільського господарства, яке мало тривалий вплив на регіон, стимулюючи зростання населення, урбанізацію, виробництво та економічну реорганізацію.

Однак ця ідея була піддана критиці. До арабських завоювань у Середземномор'ї вже існувало багато культур і технологій, а традиційні зернові культури, такі як пшениця, залишалися основними продуктами харчування, тоді як нововведені зернові культури, такі як рис, не отримали широкого поширення.

Щоб переоцінити цю теорію, команда археологів з кількох іспанських та британських установ пропонує новий метод. Їхні результати були опубліковані в серпневому номері журналу Antiquity за 2023 рік.

"Ми пропонуємо новий, багатогранний археологічний підхід до вирішення однієї з найгостріших дискусій в історії ісламу - впливу арабських завоювань на європейське сільське господарство", - говорить співавтор, професор Корісанда Фенвік з Університетського коледжу Лондона.

В минулому археологи значною мірою покладалися на археоботанічні дані. Щоб досягти кращого розуміння загального масштабу сільськогосподарських та екологічних змін, автори стверджують, що необхідно використовувати більш широкий спектр доказів, таких як кістки тварин (щоб дослідити, як одомашнені тварини були інтегровані в аграрне господарство), а також ландшафтну археологію та палеокліматичні дані.

Щоб повністю вивчити довгострокові причини та наслідки ісламської експансії, автори також стверджують, що розширення регіону та періоду, який зазвичай розглядається, охоплює все Середземномор'я з 6 по 16 століття н.е.

Нарешті, вони застосовують нові інтерпретаційні підходи до даних, досліджуючи розвиток сільського господарства як адаптацію до мінливих соціальних і екологічних факторів.

Довідково:

"Середньовічна археологія в Середземномор'ї традиційно була відокремлена на регіональному чи національному рівні", - стверджує професор Алекс Плусковскі з Університету Редінга. - Ми сподіваємося, що запропоновані нами рамки сприятимуть міжрегіональному співробітництву, яке сприятиме кращому розумінню зв'язку між Європою, Північною Африкою та Південно-Західною Азією".


  • #Середньовіччя
  • #революція
  • #карта
2024-06-18 10:03:11