Стародавні сирійці харчувалися чимось подібним до сучасної "середземноморської дієти"

Нове дослідження показало, що люди в стародавній Сирії тисячі років тому, ймовірно, їли в основному зернові, виноград, оливки та невелику кількість молочних продуктів і м'яса - подібно до сучасної "середземноморської дієти".

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: phys.org

Деталі:

Дослідники проаналізували останки рослин, тварин і людей з Телль-Твейні, археологічної пам'ятки, розташованої поблизу сирійського прибережного міста Джабле. Цей сайт датується раннім бронзовим віком (приблизно 2600 р. до н.е.) і сягає аж до залізного віку, майже 2300 років тому.

Їхні аналізи показали, що люди в епоху середньої бронзи (між 2000 і 1600 рр. до н.е.) вживали в їжу переважно рослинні продукти, такі як зернові та оливки. Проте вони також їли тваринний білок, зокрема м'ясо овець, кіз і великої рогатої худоби, а також молоко.

Ця дієта подібна до сучасної "середземноморської дієти", яка, як відомо, корисна для здоров'я. Її часто рекомендують для зниження ризику серцевих захворювань, інсульту, деяких видів раку та інших хронічних захворювань.

Інші ізотопні аналізи з Телль-Твейні можуть пролити світло на кліматичні та сільськогосподарські практики людей, які там жили. Наприклад, високий рівень ізотопу вуглецю δ13C у винограді з цього місця свідчить про те, що фрукти отримували достатньо води і за ними добре доглядали.

Довідково:

Автори дослідження вважають, що їхні результати свідчать про те, що "середземноморська дієта" має давню історію і що вона може бути корисною для здоров'я людей протягом століть.


  • #Сирія
  • #дієта
  • #карта
2024-06-18 09:52:19