82,5 тисячі км² потребують обстеження та розмінування (карта)

Внаслідок російського вторгнення щонайменше 82,5 тисячі км² — або понад 13,6% всієї території України — є потенційно забрудненими мінами й залишками снарядів, тобто потребують обстеження та розмінування.

Візіком,  maps API, Україна, мінування, карта,

Такі дані оприлюднила Асоціація саперів України, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Беручи до уваги практичний досвід гуманітарного розмінування на Донбасі за минулі роки, сапери стверджують, що для розмінування всіх цих земель, разом із тимчасово окупованими, знадобиться приблизно 250 мільярдів доларів, йдеться у повідомленні.

Лише за останню добу в селі Обільне під Мелітополем підірвалися троє підлітків 13-15 років, які знайшли вибухонебезпечний предмет. Діти — в лікарні, один із них — у реанімації.

Довідково:

  • Для розуміння масштабів: станом на минулий рік, коли військові дії обмежувалися Луганщиною та Донеччиною, площа теориторії, забрудненої мінами й іншими боєприпасами, становила 7 тисяч км² на підконтрольній частині та орієнтовно 14 тисяч км² на ОРДЛО (загалом 21 тисяча км²).
  • На розмінування тієї площі знадобилося б щонаменше 3-5 років — за умови запуску державної програми за участі міжнародних фахівців. Зараз ця площа збільшилася вчетверо, і це лише попередні підрахунки.

Читайте також:

2022-03-24 16:34:09