Картографування і природа: 3% світових екосистем залишилися незайманими людьми

Лише приблизно 3% екосистем у світі залишилися незайманими людьми ㅡ зі здоровою популяцією всіх тварин, які там історично проживають, і непорушеним середовищем їхнього існування.

Візіком,  maps API, екосистеми,

Про це свідчать результати дослідження групи міжнародних науковців, яке опублікували у виданні Frontiers, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Громадське.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Зокрема, вчені поєднали низку даних і провели оцінку екологічної цілісності ділянок по всьому світу.

Це поняття вони розділили на три частини:

  • цілісність середовища існування (чи було перетворення середовища людиною),
  • цілісність фауни (чи не було втрат видів тварин)
  • та функціональна цілісність (чи немає зменшення популяції серед тварин).

Для того, щоб визначити, які ділянки залишилися незайманими, учені поступово віднімали кожен «шар» впливу людини на природу з карти.

Так, за висновками науковців, цілісність фауни можна спостерігати лише на 2,9% поверхні суші. Окрім того, зважаючи на дані популяції тварин, лише 2,8% поверхні суші можна вважати функціонально цілісними.

Непошкоджені людською діяльністю ділянки є переважно у

  • тропічних лісах Амазонки та Конго,
  • лісах Сибіру та Північної Канади,
  • а також у Сахарі.

Попри це вчені визначили, що лише 11% серед виявлених недоторканих територій були включені до заповідних територій.

Однак є і хороші новини: за прогнозами науковців, якщо відновити 1-5 видів тварин у деяких регіонах, кількість «екологічно цілісних» ділянок на землі може збільшитися до 20%.

Трохи критики

Професор П'єр Ібіш з Університету сталого розвитку Еберсвальде в Німеччині, який не брав участі в дослідженні, каже, що оцінка всього у 3% непошкоджених територій є «передбачуваною».

Нам потрібно дати природі значно більше простору..., але я боюся, що повторне впровадження кількох видів у певних районах суттєво не змінить ситуацію, ㅡ сказав він.

На думку професора Ібіша, це дослідження не враховує кліматичні зміни, що мають велику загрозу для екосистем.

Водночас професор Джеймс Вотсон з Університету Квінсленда (Австралія) каже, що це дослідження не є точним, оскільки карти про поширення видів тварин, які використали вчені, містять багато здогадок. Тому інформація про те, де насправді залишилися непошкоджені екосистеми, мінімальна.

З цим погодився і керівник наукової групи, що проводила дослідження, доктор Ендрю Пламптр із Кембриджського університету (Велика Британія). З іншого боку, за його словами, інших карт просто немає.

Читайте також:

2021-04-16 12:11:08