Maxar складає 3D карти українських міст: фіксує пошкодження

Один із головних постачальників супутникових знімків території України – американська компанія Maxar Technologies планує подвоїти власні технічні можливості.

Візіком,  maps API, Maxar, карти,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на mind.ua.

Ще до початку війни в Україні Maxar та деякі інші оператори комерційних супутникових сузір'їв співпрацювали зі спецслужбами США та урядами країн-членів НАТО. Їхні дані допомогли оцінити масштаби загрози з боку РФ і зрозуміти, що йдеться не про продовження локального конфлікту на Донбасі, а про повномасштабне вторгнення, пише dev.ua.

Після початку бойових дій основні клієнти Maxar – Національне управління військово-космічної розвідки США (NRO) та Національне агентство геопросторової розвідки (NGA) – більш ніж подвоїли закупівлю комерційних електрооптичних зображень над Україною.

Крім того, компанія щодня отримує близько 200 запитів на знімки від ЗМІ.

Maxar постачає українським військовим не лише знімки, що показують перекидання російської військової техніки до кордонів України або їх перегрупування, а й займається складанням 3D карт міст, щоб допомогти оцінити збитки від російських обстрілів.

Ця технологія, відома як «точна тривимірна геореєстрація», раніше використовувалася у процесі навчання армії США. 3D-рендеринг рельєфу Землі також можна перетворити на навігаційну систему, що дозволяє забезпечити безпечне пересування автономного транспорту без використання GPS.

Генеральний директор Maxar Technologies Даніель Яблонскі продемонстрував SpaceNews імерсивну 3D-карту українського міста із зображенням пошкоджень до і після, та повідомив, що компанія постачає 3D-карти «районів України, які ми вважали важливими».

Для цього використовується власний архів супутникових зображень, зображення з дронів та відеоджерела, які об'єднуються за допомогою 3D-технологій для створення імерсивного середовища, що відтворює реальний світ.

Роботу компанії забезпечують чотири супутники WorldView-1 з роздільною здатністю 50 см/піксель; GeoEye-1 і WorldView-2 з роздільною здатністю 40 см і WorldView-3 – 30 см.

Але, як стверджує Глава компанії Ден Яблонський, вже зараз компанія не завжди встигає робити знімки для всіх охочих.

З чотирма супутниками на орбіті у нас часто не вистачає вільних потужностей, – заявив Яблонський.

Плани Maxar зі збільшення присутності на орбіті включають запуск вже цього літа 6 супутників WorldView Legion, кожен з яких має просторову роздільну здатність – 30 см/піксель. Таким чином, компанія зможе подвоїти загальну кількість знімків.

Читайте також:

2022-04-14 15:21:33