Старі карти Києва опинилися під загрозою

Громадськість звертається до президента Володимира Зеленського з проханням назавжди передати на баланс Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці імені В. Г. Заболотного будівлю на проспекті Перемоги, 50.

Візіком,  maps API, cтарі карти Києва,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

У відкритому листі, який підписали кількадесят діячів, зокрема архітекторів, художників, істориків, екскурсоводів тощо, наголошується, що бібліотека захищена чинним законодавством. Зокрема, ст. 27 Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» та ч. 4 ст. 20 Закону «Про культуру» забороняють виселяти бібліотеки з приміщень без надання іншого рівноцінного приміщення.

Наразі відповідного приміщення немає, та й шукати його недоцільно. Вважаємо, що для збереження (бібліотеки) і забезпечення оптимальних умов її роботи необхідно передати будівлю на проспекті Перемоги, 50, в якій з 2013 року розміщена бібліотека, на її баланс, а передусім – невідкладно, ще до кінця 2020 року, продовжити термін дії договору оренди на строк, достатній для подальшого проведення процедури передачі будівлі на баланс, – йдеться у заяві.

Документ все ще відкритий для підписання.

Довідково:

  • До 2012 року бібліотеку було розташовано у будівлі Гостиного двору на Контрактовій площі. Після початку «реконструкції» вона переїхала на проспект Перемоги, біля метро «Шулявська».
  • Наприкінці 2019 року Фонд Держмайна відмовлявся продовжувати договір оренди з бібліотекою. Зрештою, ситуацію владнали, а договір підписали. Втім, лише на один рік.
  • 1 січня 2021 року в архітектурної бібліотеки знову закінчується договір оренди приміщення. Як наслідок, бібліотеці перестануть надавати комунальні послуги, що може спричинити псування цінних старовинних книг. У сховищах бібліотеки містяться перша книга з архітектури, проєктна документація та карти Києва, стародруки, книжки XVII століття тощо.

Раніше народна депутатка Ганна Бондар припускала, що виселення бібліотеки Заболотного може бути пов’язане з намірами реалізації ДПТ під будівництво житлової багатоповерхівки. Поряд будують 24-поверховий ЖК 50Avenue.

Читайте також:

2020-12-08 12:27:03