Штучний інтелект дозволив вченим створити найбільшу 3D-карту Всесвіту в історії

Штучний інтелект дозволив вченим розробити найбільший у історії 3D-каталог зірок і галактик. Крім того, автори роботи заявляють, що їх карта тепер покриває одну третину (!) видимого нам Всесвіту.

Візіком,  maps API, карта Всесвіту

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Астрономи з Гавайського університету заявили про розробку найбільшої 3D-карти Всесвіту в історії наукових досліджень, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Деталі:

  • Таку карту вдалося створити за допомогою оптичної зйомки трьох чвертей неба телескопами обсерваторії Pan-STARRS, яка розташована на вершині вулкана Мауна-Кеа гавайського архіпелагу.
  • За словами вчених, штучний інтелект був необхідний для ідентифікації об'єктів, визначення характеристик і відстані до них: розробники карти підтвердили, що більшу частину роботи зайняло навчання ШІ.

Використовуючи сучасний алгоритм оптимізації, ми задіяли спектроскопічний навчальний набір з майже 4 мільйонів джерел світла, щоб навчити нейронну мережу передбачати типи джерел і відстані до галактик, в той же час виправляючи ослаблення світла пилом у Чумацькому Шляху, - пояснив провідний автор дослідження Роберт Бек.

Автори нової 3D-карти заявляють, що точність алгоритму

  • у визначенні галактик становить 98,1%,
  • у визначенні зірок - 97,8%,
  • а у визначенні квазарів - 96,6%.

Вчені впевнені, що їх каталог як мінімум удвічі більший за попередню найбільшу карту Всесвіту, яку розробили у обсерваторії Нью-Мексико Sloan Digital Sky Survey, і тепер покриває одну третину видимого нам неба.

Читайте також:

2020-10-15 13:50:25