Журналісти картографували руйнування 40 населених пунктів в Україні

На основі алгоритму автоматичної класифікації супутникових знімків журналісти "Текстів" проаналізували руйнування 40 населених пунктів в Україні.

Візіком,  maps API, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на texty.org.ua.

Ми не мали супутникових знімків достатньої якості, які покривають усіх населені пункти, які зазнали руйнувань. Тому картина не повна, зокрема на карті відсутній Маріуполь. Міста й села, які ми досліджували, розташовані в зоні активних бойових дій, а також на звільнених та окупованих територіях. Більшість із них — на сході й півдні країни, але для порівняння ми також дослідили Бородянку, Ірпінь і Бучу Київської області, Ягідне Чернігівської області та кілька населених пунктів Харківської області, йдеться у повідомленні.

Журналісти проаналізували супутникові знімки, отримані впродовж весни-літа 2022 року. У Сєвєродонецьку, Лисичанську, Ізюмі, Лимані й Авдіївці цілі квартали було зруйновано ще в середині літа 2022 року. За даними дослідження, у Сєвєродонецькому районі повністю знищено

  • смт Врубівка (близько 1000 мешканців),
  • Ниркове, Тошківка (близько 4000 мешканців)
  • й Новотошківське (понад 2000 мешканців).

Через пів року руйнування в містах і селах поблизу лінії фронту, ймовірно, ще масштабніші.

Зараз ми розуміємо, що також повністю зруйновано Бахмут, Соледар. У населених пунктах, зокрема окупованих, але розташованих поза зоною бойових дій (станом на лютий 2023 року), масштаби руйнувань відтоді здебільшого не змінилися, - додали вони.

2023-03-22 13:12:04