Карти допомогли ідентифікувати унікальний об'єкт

У підвалі аварійного будинку у Львові знайшли підмурівки млина часів князя Лева

Візіком,  maps API, Львів, карти,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на То є Львів.

У Львові віднайшли ймовірні рештки середньовічного млина, який існував ще з часів князя Лева Даниловича, засновника Львова. Млин Штехера відомий з історичних джерел, його у XIII ст. Лев подарував першому війту міста Бертольду Штехеру. Середньовічну кам’яну кладку виявили у підвалі аварійного будинку на розі вулиць Замарстинівська-Хімічна.

Буває, що випадково в підвалах аварійного будинку на Замарстинівській-Хімічній знаходиш імовірні рештки млина Сільський Кут ХІІІ ст., дарований королем Русі Левом війту Бертольду Штехеру, — написав у Facebook ввечері 25 грудня головний спеціаліст управління охорони історичного середовища Львівської міськради Георгій Корнєєв.

Як пояснив ZAHID.NET Георгій Корнєєв, про виявлену незвичну кладку у підвалі повідомили в управління мешканці будинку. Після ремонту вул. Замарстинівської на будинку за адресою Хімічна, 2 виявили тріщини, його визнали аварійним і людей звідти відселили. Коли вони забирали з підвалу свої речі, вирішили попросити в УОІС провести обстеження. Адже через аварійний стан його можуть знести.

Це дійсно кладка нехарактерна для періоду побудови існуючого будинку та є однозначно ранішою за XV ст. Навіть не всі кам’яниці на Ринку мають таку. Кладка кам’яна, а цеглою пізніше доробили продухи і додаткову підпору, мабуть, через просідання склепіння. Саме наявність такого типу кладки та те, що у період з XIII і до середини XIX ст. на картографічних матеріалах на цій ділянці присутній тільки історичний млин та допоміжні споруди, дає можливість припустити, що це і є рештки того млина, — пояснив ZAXID.NET архітектор, фахівець УОІС Георгій Корнєєв.

Читайте також:

2021-12-28 13:30:07