У Львові можна здати російську літературу — на макулатуру (мапа)

Частина львів’ян у домашніх бібліотеках досі має книжки радянських чи російських авторів, російські переклади чи книги російських видавництв, які не знає куди подіти.

Візіком,  maps API, Львів, мапа,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Дехто, перебираючи полиці, викидає книги на смітник, проте можна зробити так, аби вони приносили користь. Наприклад, здати на макулатуру, а відтак на вторсировину. Які є варіанти та куди здати непотрібну літературу, дізнавалось Суспільне.

Позбутись російської літератури з користю для українців пропонує спільнота "Емаус-Оселя". Для цього вони закликають львів’ян просто залишити книги в одному з їхніх контейнерів. Згодом російську літературу здадуть на макулатуру, а за виручені кошти нагодують бездомних людей.

Ми вже багато років збираємо непотрібні для населення речі, у тому числі книги. У наші контейнери потрапляє різна література – книги для дітей, всесвітня література, де є також російськомовна. Багато наших відвідувачів приходять у крамницю саме за книгами. Кожен обирає відповідно до власних потреб та вподобань. Але є книги, які не придатні для використання, застарілі, серед них книги Достоєвського, Толстого, а також про Маркса і Енгельса, Леніна тощо. Таку літературу наші працівники перебирають, відсортовують, здають на макулатуру, а за виручені кошти функціонує наша спільнота, реалізовуємо добрі справи, проводимо різноманітні проєкти, годуємо тих, хто у потребі, – розповідає заступниця голови спільноти "Емаус-Оселя" Наталя Саноцька.

За її словами, таким чином за минулий 2022 рік у їхні контейнери здали 16 629 кілограмів книг і за ці кошти приготували 3745 обідів. Цього року небайдужі склали у контейнери 5582 кілограми книг, а за ці гроші приготували 795 обідів для потребуючих.

Оскільки чимало людей, які приходять до "Емаус-Оселі", розповідають, що російську літературу викидають у смітник, у спільноті вирішили ще раз нагадати, що її можна принести і кинути у найближчий контейнер.

Зараз люди стали більше перебирати речі, хочуть позбутись й таких книг, які завалялись на полицях. Але не варто викидати їх на сміття. Можна принести книги до нас, кинути у контейнери, а ми вже віддамо на переробку, – додає вона.

На сьогодні у Львівській ОТГ стоїть 31 контейнер від "Емаус-Оселі" у 24 різних локаціях. Усі можна переглянути на сайті спільноти, де є мапа, що допоможе знайти найближчий контейнер. Кидати книги можна у ті контейнери з іншими непотрібними речами – меблями, одягом, посудом, іншими речами домашнього вжитку. Забирають речі з контейнерів щодня, крім неділі.

Здати макулатуру, у тому числі російськомовні видання можна також у:

  • Львівську обласну бібліотеку для юнацтва ім. Романа Іваничука. Здати в макулатуру книги, написані російською, а кошти за них віддати на ЗСУ можна за адресою: пл. Ринок, 9. Книгозбірня віддає в макулатуру лише літературу, яку приносять відвідувачі.
  • Науково-технічну бібліотеку НУ "Львівська політехніка". Пункти прийому доступні з понеділка до п’ятниці з 10.00 до 18.00 за адресами: вулиця Професорська, 1 (хол) та вулиця Митрополита Андрея, 3 (3 поверх).
  • компанію Eco Sense. Крім книг, там приймають картонні ящики, картонні вироби, архів, офісний папір тощо. Готові приймати вторсировину з понеділка до п’ятниці. Контакти: 063 933 05 55.
2023-05-22 15:15:05