Знімки свідчать, що окупанти засипали протоку між заповідним островом Джарилгач і материком

Російські окупанти засипали протоку між островом Джарилгач і материковою частиною Херсонщини.

Візіком,  maps API, знімки,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на hmarochos.kiev.ua.

Переправу в районі селища Лазурне засипали піском.

Це зроблено з метою більш інтенсивного використання природоохоронної території національного парку для військових потреб, — заявляють у Генштабі.

Загалом окупанти облаштували в природному заповіднику військовий полігон.

До російської окупації туристи діставалися до острова катерами та пароплавами зі Скадовська. Від Лазурного тягнеться довга піщана коса, що переривається вузькою протокою — Лазурненською прорвою, яка у спекотні засушливі періоди пересихала.

Окремі шукачі пригод діставалися до Джарилгача цією косою вбрід, але потрібно було йти у воді кількасот метрів, і це було небезпечно через сильну течію.

Які можуть бути наслідки?

Води навколо острова — це акваторія, що є важливою для морських ссавців. Там живуть унікальні прибережні групи дельфінів — білобочок і афалін, там найвища щільність морських свиней в усьому районі моря. А закриття протоки, серед іншого, створює ризик замулення і деградації екосистеми всієї Джарилгацької затоки, — коментує зоолог Павло Гольдін.

Саме по собі закриття протоки не є надзвичайною річчю, вона тимчасово пересихає природним чином, але важливо — на який час, пояснює географ Олексій Давидов. Аналізуючи знімки за останній рік, він робить висновок, що прорви не існує з червня 2022 року.

Навіть попри природну мінливість прорви, вона слугувала важливим екологічним коридором — шляхом міграції риб, ракоподібних, молюсків тощо. На думку Давидова, підняття рівня води у Джарилгацькій затоці може призвести до затоплення селища Лазурного.

Крім того, у цій частині затоки буде замулюватися та застоюватися вода. Зупинка водообміну призведе до опріснення, й окремі види рослин і тварин, звиклих до певного рівня солоності, зникнуть. Географ називає це екологічною катастрофою.

2023-05-22 15:30:02