Жодна карта, яка зараз показує ситуацію у Сєвєродонецьку, не буде точною

Аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов в інтерв'ю Радіо НВ пояснив, які переваги над окупантами у ЗСУ в Сєвєродонецьку.

Візіком,  maps API, Северодонецьк, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Коментуючи суперечливі заяви української сторони про те, що ЗСУ контролюють 50% міста та російської — про те, що їй вдалося захопити 90% Сєвєродонецька, Михайлов сказав, що «не хоче грати в ці відсотки».

Один із західних розслідувачів Натан Русер, який робить дуже хороші карти, говорив, що жодна карта, яка зараз показує ситуацію у Сєвєродонецьку, не буде точною. Тому все це припущення. Насправді, ніхто з тих, хто зараз не перебуває у Сєвєродонецьку, не знає, що там відбувається, — пояснив аналітик CIT своє небажання коментувати, яку частину міста контролює кожна зі сторін.

При цьому він наголосив, що українська сторона контролює промислову зону, розташовану біля річки, а бої проходять у міських кварталах, і темп просування російських військ, який був на початку штурму Сєвєродонецька, значно знизився.

Наразі проходять бої за вулиці або навіть за будинки, як це описував український командир батальйону Свобода [Петро Кузик], це якийсь жахливий „контрстрайк“. Такі бої на дуже малій відстані одне від одного — це навіть не характерно для цього конфлікту, який був артилерійським від початку його другої фази, — сказав Михайлов.

За словами аналітика, ситуація «навіть грає на руку українцям», оскільки Росія відчуває нестачу піхоти і зараз ця ситуація лише погіршилася, також не дуже вдається окупантам «застосувати» примусово мобілізованих громадян України з так званих «ДНР» та «ЛНР», які не готові до такої важкої справи, як міські бої.

А українська піхота з її обладнанням має перевагу над російською чи так званою „донбаською“. Там присутні бійці [Інтернаціонального] легіону, які також дуже добре озброєні. Після того, як дуже багато бійців поїхали з України, залишилися найдосвідченіші, найстійкіші. Саме це дає Україні певну перевагу, — пояснив аналітик CIT.

За словами Михайлова, в українських бійців є й інша перевага, яку можна побачити, якщо подивитися на карту рельєфу

Місто Лисичанськ на іншому березі Сіверського Дінця розташоване на висотах. З тих висот українська артилерія може добре обстрілювати російські війська, які вже перебувають у Сєвєродонецьку, — пояснив він.

Довідково

  • 8 травня голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай, коментуючи ситуацію у Сєвєродонецьку, заявив, що місто ніхто не здаватиме.
  • 6 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія має чисельну перевагу під час боїв за Сєвєродонецьк, але Україна має шанси на перемогу.

Читайте також:

2022-06-09 11:11:18