«Кропива» допомагає артилеристам "жалити" окупантів

Українське програмне забезпечення для артилеристів впливає на перебіг війни

Візіком,  maps API, Кропива, артилерія,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Форбс.

«Кропиву» використовують 90–95% артилеристів, говорить волонтер і співзасновник «Армії SOS» Олексій Савченко, 37.

Завдяки розробці час розгортання артилерійської батареї скоротився вп’ятеро, час на ураження незапланованої цілі – майже втричі, а час на відкриття контрбатарейного вогню – у 10 разів як порівняти з радянськими обчислювальними машинами, пише «АрміяІнформ».

Як працює «Кропива»?

Розвідка й інші бійці вносять в Android-додаток координати ворожої цілі, їх отримує найближча артбатарея, яка і завдає удару.

Завдяки «Кропиві» в нас одна з найточніших артилерій у світі, американці захоплюються, – розповідає лейтенант, командир підрозділу 15-ї бригади артрозвідки Олег Берестовий.

Раніше координати цілі передавали по рації. Артилеристи сідали за стіл, брали лінійку, планшетку, калькулятор і рахували 15–20 хвилин.

Тепер обчислення робити вручну не потрібно, і це значно прискорило виконання бойового завдання, – говорить Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

З часом додаток обріс функціями не тільки для артилеристів. У ньому щодня оновлюється лінія фронту. Військовий бачить, де стоїть ворог, а де свої, обмінюється позиціями, розвідданими, комунікує з командним пунктом. У функціональності є також навігатор, карта з точними висотами й низинами, відстань від одного обʼєкта до іншого, обчислення далекобійності гармати до обʼєкта.

Довідково:

  • Дані з «Кропиви» не зберігаються централізовано на серверах, аби потім транслюватися на всі пристрої.
  • На кожному планшеті є інформація тільки щодо необхідних йому позицій та озброєнь.

Якщо наш солдат потрапить у полон з планшетом, ворог не зможе отримати інформацію про всі підрозділи, – розповідає Савченко.

«Кропивою» користуються Сухопутні війська ЗСУ – бронетехніка, піхотні або розвідувальні підрозділи тощо.

Її простота, автономність і поширеність стали основою того, що вона найбільш потужно представлена у Збройних силах», – вважає Згурець.

Читайте нас також:

2022-07-25 12:10:13