Radar Interference Tracker дозволяє виявляти військові радарні системи

Radar Interference Tracker ( RIT) дозволяє будь-якій людині шукати та потенційно виявляти активні військові радарні системи у будь-якій точці Землі.

Візіком,  maps API, bellingcat, радар, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Інструмент RIT вже довів свою корисність у пошуку підказок про переміщення військ та техніки на заході РФ, де відбулося величезне нарощування сил. Команда Bellingcat Investigative Tech також опублікувала вихідний код інструменту RIT на своїй сторінці Github, йдеться у повідомленні.

У 2018 році ізраїльський геопросторовий інженер Харел Дан зробив разюче відкриття. Переглядаючи зображення радара із синтезованою апертурою (SAR), отримані супутниками Sentinel-1, він помітив сильні інтерференційні картини більшої частини Близького Сходу.

Як Ден пояснив у повідомленні в блозі, він мав намір відфільтрувати фоновий шум, який зазвичай уловлює Sentinel-1, але випадково максимізував, а не мінімізував налаштування, які вловлюють такі перешкоди. Він помітив дивну закономірність у отриманому зображенні.

Подальші дослідження підтвердили, що більша частина цих перешкод була викликана діючими системами протиракетної оборони, такими як MIM-104 Patriot PAC-2, розкидані територіями Бахрейну, Катару, Йорданії, Ізраїлю, Ємену та інших країн. І все це було видно, як з'ясувалося, на загальнодоступних супутникових знімках.

У той час як більшість супутникових зображень є оптичними, тобто вони фіксують сонячне світло, відображене земною поверхнею, супутники Synthetic Aperture Radar (SAR), такі як Sentinel-1, працюють, випромінюючи імпульси радіохвиль та вимірюючи, яка частина сигналу відбивається назад. Це схоже на те, як кажан використовує локатор, щоб «бачити» у темряві.

За збігом, радари на деяких батареях протиракетної оборони та інші військові радари працюють на частотах у діапазоні G НАТО (від 4000 до 6000 гігагерц), що перекривається з цивільним діапазоном C (від 4000 до 8000 гігагерц).

Простіше кажучи, це означає, що при включенні радару на типах батареї Patriot Sentinel-1 вловлює як відлуння від власного імпульсу радіохвиль, так і потужний викид радіохвиль із землі на основі радара. Це проявляється у вигляді смуги, перпендикулярній орбітальному шляху супутника.

Sentinel-1 працює, освітлюючи смугу землі завдовжки 250 км та шириною 5 км під супутником імпульсом радіохвиль C-діапазону. Якщо потужний наземний радар створює перешкоди, то буде задіяна вся смуга огляду розміром 250 на 5 км, в якій він розташований, створюючи яскраву смугу на зображенні.

На таких частотах працює, наприклад, російський зенітно-ракетний комплекс С-400. Наприклад, у вересні минулого року RIT зафіксував два сильні сигнали поблизу російських міст Погоново та Лиски.

Інструмент RIT зафіксував перешкоди поблизу кордону Росії з Україною у 2021 році. Протягом 2019 та 2020 років у цих місцях не було зафіксовано жодного сигналу. Однак наприкінці 2021 року, коли російські військові сили почали просуватися до України, ці перешкоди виникли.

У кількох статтях відзначається нарощування військової могутності у Погоновому. Проте в жодному з цих повідомлень не зазначено наявність радіолокаційних систем, і, незважаючи на повідомлення про те, що Росія відводила військову техніку від Погонового наприкінці липня, перешкоди виявили 29 вересня 2021 року.

Перевага ідентифікації радіолокаційних сигналів, подібних до описаних вище, полягає в тому, що вона дозволяє закинути широку мережу, перш ніж сфокусуватися на областях, що цікавлять дослідників. Звісно, не всі скупчення військ чи цікаві райони будуть видаватися сигналом військової радіолокаційної системи.

Раніше НВ писав, що у 2019 році український контрбатарейний радар 1Л220УК перевищив задані тактико-технічні характеристики під час польових випробувань.

Як повідомили в Укроборонпромі, під час випробувань було проведено експеримент по можливості 1Л220УК працювати на теоретично максимальній допустимій дальності своєї дії.

У ході експерименту була виявлена артилерія та реактивні системи на дальності, яка в 1,3-2 рази більша за поставлені завдання залежно від типів снарядів. Зазначається, що радар може бути на більшої відстані від фронту, охопивши широкий сектор позицій противника.

Це значно підвищує його бойову ефективність і дозволяє розташувати новітній контрбатарейний радар за межами можливої вогневого враження супротивником, - резюмували у концерні.

Читайте також:

2022-02-14 12:18:11