Найбільший у світі айсберг A23a, який застряг на 30 років, знову рухається

Найбільший у світі айсберг A23a, який відколовся від шельфового льодовика Фільхнер-Ронне в Західній Антарктиді в 1986 році, вперше за 30 років почав дрейфувати.

Джерело: tsn.ua

Деталі:

Найбільший у світі айсберг A23a, який відколовся від шельфового льодовика Фільхнер-Ронне в Західній Антарктиді в 1986 році, вперше за 30 років почав дрейфувати. Айсберг площею майже 4000 квадратних кілометрів, що приблизно втричі перевищує розмір Нью-Йорка, застряг на дні моря Ведделл, але нещодавні супутникові знімки показують, що він знову рухається.

За словами гляціолога Британської антарктичної служби Олівера Марша, рідко можна побачити айсберг, що рухається, такого розміру. Вчені уважно стежитимуть за його траєкторією.

У міру того, як айсберг набирає обертів, він, швидше за все, потрапить до Антарктичної циркумполярної течії. Це направить його до Південного океану шляхом, відомому як "алея айсбергів", де можна знайти інших представників його виду, що погойдуються в темних водах.

Марш каже, що айсберг, ймовірно, став більш плавучим з часом, що дозволило йому відірватися від дна океану.

Існує можливість, що A23a знову сяде на мілину біля острова Південна Джорджія. Це створить проблему для дикої природи Антарктиди, оскільки на острові розмножуються мільйони тюленів, пінгвінів та морських птахів. Айсберг міг би перекрити доступ до їжі та місць розмноження для цих тварин.

Довідково:

Наступні тижні та місяці будуть вирішальними для майбутнього айсберга A23a. Якщо він продовжуватиме дрейфувати, він може викликати проблеми для судноплавства та навколишнього середовища.


  • #карта
  • #мапа
  • #айсберг
2023-11-27 15:09:13