Приховані докази: нові відкриття вказують на стародавні верфі Скандинавії бронзової доби

Задовго до того, як вікінги прославилися своїми морськими завоюваннями, кораблі були невід’ємною частиною життя в Скандинавії.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: smithsonianmag.com

Деталі:

Археологи виявили тисячі зображень стародавніх суден, викарбуваних на скелях по всій території сучасних Норвегії, Швеції та Данії. Однак свідчень про те, де і як будувалися ці судна, досі було дуже мало. Тепер нове дослідження антропологічного археолога Мікаеля Фовелля з Лундського університету у Швеції припускає, що залишки стародавніх верфів вже були виявлені — просто їх неправильно трактували.

Протягом бронзової доби у Північній Європі, з приблизно 2000 по 500 р. до н.е., через довготривалі торгові мережі на територію Скандинавії надходили різноманітні товари, включаючи бронзу, сировина для якої добувалася далеко за межами регіону, зокрема в Іспанії та Британії.

Оскільки деревина погано зберігається в вологому середовищі, більшість кораблів тієї доби зникли. Проте Фовелль та його колеги почали шукати археологічні ознаки, які залишають після себе суднобудівельні процеси. Одним із ключових доказів є ями, що використовувалися для обробки деревини за допомогою вогню, щоб видовбати, розширити та формувати її під час будівництва й ремонту човнів.

Довідково:

На узбережжі Скандинавії вже давно відомі ями, заповнені вугіллям, обгорілою деревиною та камінням, потрісканим від вогню. Раніше їх вважали місцями для приготування їжі. Однак нові дані свідчать, що ці ями, ймовірно, слугували для будівництва кораблів, оскільки вони розташовані на узбережжях та у місцях, де відбувалося знищення лісів під час відповідної епохи.


  • #археологія
  • #вікінги
  • #Скандинавія
2024-08-23 13:33:21