У Чернігівській області розробляють карту щільності ґрунтів

У СТОВ «Інтер» (Чернігівська обл., м. Ічня) розробляють карту щільності ґрунтів на своїх полях за допомогою пенетрометра, встановленого на мобільну установку відбору зразків ґрунту.

Надалі планують використовувати таку карту у своїй системі точного землеробства.

Візіком, API Visicom, карта, грунт,

Про це йдеться у черговому випуску відеопроєкту АгроБратство LNZ, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на superagronom.com.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Як зазначив Владислав Тютюнник, заступник директора з виробництва СТОВ «Інтер», традиційно вимірювання щільності ґрунту здійснюється вручну агрономом, навіть якщо електронним пенетрометром.

Це не ефективно, адже потрібно робити по діагоналях через кожні 50 м робити проколи і таким чином шукати шкідливе ущільнення ручним пенетрометром. При цьому фізичних сил в одного співробітника за день вистачає максимум на 3-4 поля, причому наступного дня його ефективність іще знижується. Тож ми встановили пенетрометр на установку з відбору зразків для аналізу ґрунту, яка працює у нас уже 2-й рік. Таким чином агроном виконує зразу 2 процедури — відбирає зразок і в тій самій точці вимірює ущільнення ґрунту, — розповідає Владислав Тютюнник.

За його словами, таким чином видно тенденцію на полях, з якої можна зрозуміти, чи є ущільнення, чи потрібно розпушувати і на яку глибину. Наступним етапом упровадження такої системи вбачають створення карти щільності полів господарства. А далі — програмування ґрунтообробного агрегата таким чином, аби автоматично коригувати глибину занурення лап.

2022-12-02 14:06:35