У Бучі знайшли таємничі GPS-маячки

У соцмережах та деяких ЗМІ поширюється інформація про нібито «маячки» для російських військових.

Видання «КиївВлада» повідомило, що у Бучі місцеві жителі почали звиявили китайські модулі GPS, які, ймовірно, передають дані російським військовим.

Візіком,  maps API, GPS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на dev.ua.

Фото знайдених технічних приладів розмістили на сторінці Добровольчого формування Бучанського міського територіального товариства № 1 «Добровольці Бучі» у Facebook.

Окупаційні війська використовують китайські модулі з GPS для передачі координат на низьких частотах 433/470 МГц. По-перше, 433/470 дозволяє передавати дані на досить великі відстані, по-друге, 433/470 — це частоти, на яких працює більшість радіостанцій, тому в щільному ефірі засікти роботу маячка майже неможливо, — йдеться у повідомленні.

Що ж це за штуки і чи варто їх боятися?

Згідно з інформацією у дописі на сторінці Бучанської тероборони, знайдені пристрої — це модулі GPS, які невідомі розмістили біля міських адміністративних будівель та енергооб'єктів.

За словами бійців ТрО, техніка працює на низьких частотах: 433/470 МГц. Це дозволяє «маячкам» передавати дані на досить великі відстані. Крім того, передавачі, що працюють на такій частоті, практично неможливо виявити. В етері вони «зливаються» із сигналами більшості українських радіостанцій, які працюють на таких самих частотах.

Жителів Бучі, які натрапили на такі «знахідки» у місцевій теробороні попросили повідомляти про «маячки» на цілодобову оперативну лінію.

Що це за штуки

Судячи з фото та технічних характеристик, у Бучі місцеві жителі могли знаходити плату TTGO T-Beam, яка водночас є частиною приймача Prime Edition Mark II.

Згідно з технічними характеристиками, пише «Фокус», розумний модуль працює на частоті 433/915/923 МГц. Робоча напруга техніки — 1,8 ~ 3,7 В.

Він здатний автоматично коригувати частоту та регулювати посилення. Крім того, модуль швидко «пробуджується» і перебудовується на потрібну частоту.

Техніка має керамічну антену, оснащена індикатором сигналу та резервною батареєю даних.

Плату TTGO T-Beam можна вільно купити на популярних сайтах продажу техніки та навіть на Ali Express. Ціна на один розумний модуль коливається в середньому від 1 354 до 1 425 гривень.

Невже для російських дронів?

На думку телеком-експерта Романа Химича, теоретично ударні дрони рф можуть приймати сигнали від знайдених під Києвом «маячків». Проте є й нюанси.

По-перше, ніщо не заважає дронам приймати сигнал GPS самостійно. По-друге, завдяки досить великому корпусу (у разі ударних та розвідувальних дронів за літаковою схемою) є можливість розмістити вузькоспрямовані антени, захищені від перешкод сигналів GPS.

Крім того, Химич каже, у дрона немає можливості з’ясувати своє місце розташування щодо маяка, тому цінність переданої звідти інформації видається незначною.

Читайте нас також:

2022-10-25 11:15:26