Точніший за GPS навігаційний сервіс можливий?

Технологія GPS є основою сучасного світу, але вона має низку обмежень, таких як помилка визначення координат у десятки сантиметрів та тривале визначення місцеположення.

Дослідники запропонували зробити точніший та швидший навігаційний сервіс на базі базових станцій мобільного зв’язку. Технологія може стати частиною стільникової мережі наступного покоління.

Візіком, API Visicom, GPS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на techtoday.in.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Глобальні системи позиціонування, такі як GPS, Глонасс і Galileo, широко використовуються для таких програм, як навігація, але вони не завжди добре працюють у густонаселеному міському середовищі через будівлі, які заважають прямій видимості супутника.

Стаття «Гібридна оптико-бездротова мережа для наземного позиціонування на дециметровому рівні», опублікована в науковому журналі Nature, описує альтернативну наземну систему позиціонування, яка не залежить від супутників і, як стверджується, забезпечує точність позиціонування у кілька сантиметрів, а також підтримує субнаносекундну синхронізацію часу.

Подібно до супутникових систем навігації, запропонована дослідниками система ґрунтується на точному вимірюванні часу надходження радіосигналів. Але їхня розробка використовує сигнал часу, який поширюється на всі радіопередавачі стільникових веж через оптико-волоконну мережу, щоб забезпечити їх синхронізацію із загальною опорною системою.

Систему випробували в кампусі Делфтського технологічного університету в Нідерландах з використанням шести радіопередавачів, розташованих на площі 660 кв. метрів. Субнаносекундна синхронізація передавачів була досягнута простим використанням протоколу White Rabbit (WR) – розширення стандарту Ethernet, спочатку розробленого в CERN для синхронізації вимірювального та контрольного обладнання цього прискорювачів частинок.

Для випробувального стенда дослідники використали еталонний годинник, розташований у голландському метрологічному інституті VSL, який забезпечує голландську реалізацію всесвітнього координованого часу.

Як і у випадку з GPS-приймачами, координати визначаються за допомогою вимірювання моменту прибуття сигналу точного часу.

Сигнали позиціонування, навігації та синхронізації можуть передаватися існуючими базовими станціями мобільного зв’язку 4G та 5G. Систему можна без проблем додати до мобільних мереж. Однак для цього, швидше за все, знадобиться оновити мережевий комплект радіодоступу на базових станціях і вбудувати підтримку в нові телефони. Тому вона може з’явитися в наступному поколінні мобільних мереж.

2022-11-29 14:25:30